Asiasana: Parkinsonin tauti

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Älylaitteita kannattaisi hyödyntää kroonisen kivun ja Parkinsonin taudin hoidossa (Väitös: FM Sammeli Liikkanen, 4.8.2023, farmakologia, lääkekehitys ja lääkehoito)

Arjen älylaitteet, kuten puhelimet, kellot ja aktiivisuusrannekkeet voivat tukea ja parantaa kroonisen kivun ja Parkinsonin taudin hoitoa tulevaisuudessa. Tuore väitöstutkimus osoittaa, että näillä laitteilla voidaan havaita uusia, hoidon kannalta merkittäviä signaaleja eli biomarkkereita.

Mustatumakkeella on oletettua tärkeämpi rooli Parkinsonin tautia sairastavien masennuksessa (Väitös: LL Laura Saari, 2.9.2022, kliiniset neurotieteet)

Aivojen sisäosien mustatumakkeen solujen vähentyminen on keskeinen syy Parkinsonin tautia sairastavien masennukselle. Laura Saari selvitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa mustatumakkeen solumäärien yhteyttä aivojen kuvantamistutkimuksiin ja Parkinsonin tautia sairastavien henkilöiden oireisiin.

Väitöstutkimuksesta uutta tietoa Parkinsonin taudin riski- ja ennustetekijöistä (Väitös: LL Tomi Kuusimäki, 29.10.2021, neurologia)

Neurologian erikoislääkäri Tomi Kuusimäen Turun yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen tulokset toivat esille uusia Parkinsonin taudin ennusteellisia tekijöitä. Tulokset osoittivat, että Suomessa diagnosoitujen Parkinson-potilaiden elinajanennuste on kasvanut miehillä naisia enemmän, mikä tulee lisäämään Parkinsonin tautia sairastavien miesten osuutta. Uutena mahdollisena riskitekijänä myöhemmin kehittyvälle Parkinsonin taudille tunnistettiin aiemmin diagnosoitu psykoottinen häiriö tai skitsofrenia.

Parkinsonin taudin riski on suurentunut skitsofreniaa sairastavilla potilailla

13.01.2021

Turun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan skitsofreniaa sairastavilla potilailla on suurentunut riski sairastua Parkinsonin tautiin myöhemmällä iällä. Suurentunut riski voi johtua hermovälittäjäaine dopamiinia salpaavien lääkitysten aiheuttamista muutoksista aivojen dopamiinijärjestelmässä tai skitsofrenian aiheuttamista neurobiologisista vaikutuksista aivojen dopamiinijärjestelmään.

Parkinsonin tautia sairastavien miesten elinajanennuste on Suomessa parantunut naisia enemmän

24.04.2020

Turun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan Suomessa diagnosoitujen Parkinson-potilaiden elinajanennuste on parantunut miehillä naisia enemmän. Ennusteen sukupuoliero johtunee kaventuneesta erosta mies- ja naisväestön elinajanennusteessa sekä kehittyneestä kuntoutuksesta ja elämän loppuvaiheen hoidoista. Havaittu muutos kasvattaa jatkossa todennäköisesti entisestään jo nyt yliedustettua miesten osuutta Parkinson-potilaissa.