Asiasana: Eduskuntatutkimuksen keskus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Puolueiden puheenjohtajat tentattavana eduskuntatutkimuksen keskuksen vaalisarjassa

26.01.2023

Vaaleissa 2019 eduskuntaan valittujen puolueiden puheenjohtajat vierailevat helmi-maaliskuussa Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen vaalisarjassa. Puheenjohtajia tenttaavat yliopistolla vuorovedoin Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä, erikoistutkija Kimmo Elo ja tutkimusavustaja Jaakko Koljonen. Tilaisuuksia voi seurata myös etänä.

Tietoa meistä - eduskuntatutkimuksen keskus

Eduskuntatutkimuksen keskus on suomalaista demokratiaa, parlamentarismia, eduskuntaa ja Euroopan integraatiota tutkiva yksikkö. Tutkimuksen ohella keskuksen tutkijat hoitavat aktiivisesti yhteiskunnallista palvelutehtävää mm. toimimalla tiedotusvälineissä asiantuntijakommentaattoreina yhteiskunnallista vallankäyttöä ja politiikkaa koskevissa asioissa.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen tapahtumat

Eduskuntatutkimuksen keskus järjestää ajankohtaisiin poliittisiin tapahtumiin liittyviä yleisötilaisuuksia, paneelikeskusteluja sekä asiantuntijaesitelmiä. Keskus myös toteuttaa itse poliittikkojen ja muiden yhteiskunnallisten vaikuttajien haastatteluja eri medioissa.

Keskuksen tapahtumat ovat lähtökohtaisesti avoimia kaikille kiinnostuneille.

Opetus Eduskuntatutkimuksen keskuksessa

Eduskuntakeskuksen asiantuntijat järjestävät opetusta yhdessä Turun yliopiston yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan poliittisen historian ja valtio-opin oppiaineiden kanssa. Esimerkiksi Politiikka, valta ja historia -opintokokonaisuuden kurssit käsittelevät läheisesti keskuksen tutkimukseen liittyviä teemoja. Lisäksi keskus toteuttaa vuosittain vaihtuvia erikoiskursseja esimerkiksi parlamenttitutkimukseen ja Suomen poliittiseen lähihistoriaan liittyen.

Eurooppa-foorumin keskusteluja leimasi Ukrainan sodan yllätyksellisyys ja vaikutukset

24.08.2022

Ukrainan tilanne ja sen yllätyksellisyys heijastui vahvana Eurooppa-foorumin keskusteluissa. – Miten vähän me tiesimmekään viime vuoden Eurooppa-foorumin aikaan, Turun yliopiston rehtori Jukka Kola totesi heti tapahtuman avajaisissa. Uusi tilanne korostaa entistä vahvemmin tutkitun tiedon ja koulutuksen merkitystä. Oman mausteensa antoi myös korona. Esille nousi yhteistyön rinnalla oma huoltovarmuus, esimerkiksi InFLAMESIn keskustelussa pohdittiin oman lääkekehityksen tarpeellisuutta.