Asiasana: politiikka

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Vesa Vareksen kirjoittama nuoren Ben Zyskowiczin tarina kertoo samalla suomettumisen historian

17.10.2023

Suomettuminen nousee poliittisen historian professorin Vesa Vareksen uusimman, nuoren Ben Zyskowiczin elämästä kertovan kirjan keskiöön. Tutkija tunnustaa itsekin hämmästyneensä, miten valmis maailmankatsomus Zyskowiczilla oli jo 18-vuotiaana. – Hänen päiväkirjoissaan näkyi jo vuona 1973 sama peruslogiikka kuin 2000-luvulla, Vares sanoo.

Eurooppa-foorumissa turvallisuus nousi keskusteluissa aiempaa voimakkaammin esille

01.09.2023

Turvallisuus nousi kuudetta kertaa järjestetyn Eurooppa-foorumin puhutuimmaksi aiheeksi. Nato, suhteet Venäjään, Ukrainan sota, mutta myös arviot Yhdysvaltain tulevaisuudesta ja sen mukanaan tuomat epävarmuudet vilahtivat valtaosassa keskusteluja. Tapahtuman päävastuullisen järjestäjän, Eurooppa-Foorumi Turussa ry:n hallituksessa Turun yliopistoa edustava vararehtori Piia Björn kiittää monipuolista ohjelmaa. – Tallenteista saa nopean katsauksen ajankohtaisista teemoista, Björn vinkkaa.

Vesa Vareksen 60-vuotisjuhlajulkaisu pureutuu demokratiaan, rajoihin ja urheiluun

22.03.2023

Suomalaisen demokratian ja puoluejärjestelmän kehitys, rajojen kulttuurinen ja poliittinen merkitys sekä urheilun ja politiikan risteyskohdat ovat keskiössä Turun yliopiston poliittisen historian professorin Vesa Vareksen 60-vuotisjuhlajulkiussa. Vareksen kollegoiden, Louis Clercin, Tiina Lintusen ja Markku Jokisipilän toimittamassa julkaisussa lähes 20 tutkijaa lähestyy omasta näkökulmastaan Vareksen tutkimusteemojen ydintä.

Sosiaalinen media vääristää poliittiseen ilmapiiriin liittyviä käsityksiä Suomessa (Väitös: VTM Ilkka Koiranen, 3.6.2022, taloussosiologia)

Kärjekkäämmät mielipiteet sekä uusien identiteettipuolueiden poliittiset teemat korostuvat sosiaalisen media poliittisissa keskusteluissa, ilmenee Ilkka Koirasen Turun yliopistoon tekemästä väitöstutkimuksesta. Tutkimuksessa havaittiin myös, että puolueiden kannattajien, jäsenten ja edustajien sosiaalisilla taustoilla ja ideologisilla arvoilla on merkitystä siihen, miten sosiaalisessa mediassa osallistutaan. Koirasen mukaan ilmiöllä saattaa olla merkittävä vaikutus siihen, mitä sosiaalisen median käyttäjät ajattelevat politiikasta, yhteiskunnasta ja toisistaan.

Hanna Ylöstalolle apuraha numeroiden voiman tutkintaan

09.12.2021

Mitä keskeiset politiikan numerot pitävät sisällään ja miten niitä käytetään? Näihin kysymyksiin etsitään vastausta dosentti Hanna Ylöstalon johtamassa Numeroiden voima: Tiedon kvantifiointi hallinnan muotona politiikassa ja politiikan uutisoinnissa (NuVo) -tutkimushankkeessa, joka sai Helsingin Sanomain Säätiön joulukuun jaon suurimman apurahan, 190 000 euroa.

Saksan liittokansleri vaihtuu, mikä muuttu? Erikoistutkija Kimmo Elo vastaa.

21.09.2021

Saksassa järjestetään tulevana sunnuntaina liittopäivävaalit. Niiden tulos ratkaisee myös sen, kenestä tulee maata 16 vuotta johtaneen Angela Merkelin seuraaja Saksan liittokanslerina. Millaisia ehdokkaita saksalaisille on tarjolla, ja miten valinta vaikuttaa  Saksan sisäpolitiikkaan ja Euroopan unioniin. Vastaamassa Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen  keskuksen erikoistutkija Kimmo Elo.

Tutkimus: Vaaliliitto voi estää suuren puolueen yksinvallan kunnanvaltuustoissa

26.03.2021

Vaaliliitot eivät vaikuta olennaisesti liiton solmineiden puolueiden valtuustopaikkojen määrään, mutta ne voivat estää suuria puolueita saamasta enemmistöedustuksen kunnanvaltuustoissa. Vaaliliiton muodostavat puolueet ovat usein samankokoisia ja niiden ideologiat ovat lähellä toisiaan. Liittoja muodostetaan erityisesti kunnissa, joissa on paljon puolueita ja niiden kannatus jakaantuu epätasaisesti.

Onko Yhdysvallat yhä maailman johtava suurvalta? Tutkimus avaa Yhdysvaltain asemaa kansainvälisessä järjestelmässä (Väitös: VTM Ville Sinkkonen, 16.12.2020, kansainvälinen oikeus)

Yhdysvaltojen säilyminen kansainvälisen järjestelmän johtavana suurvaltana on näyttänyt viime vuosina entistä epävarmemmalta. Yhdysvaltojen kohtaamat haasteet eivät kumpua ainoastaan suhteellisen valta-aseman heikkenemisestä tai sisäpoliittisesta kuohunnasta, joka vaikeuttaa sen kykyä toimia kansainvälisellä areenalla. Turun yliopistossa väittelevän Ville Sinkkosen mukaan Yhdysvaltojen kansainvälispoliittisen roolin muutosta tulisi tarkastella myös hallitsevien ideoiden, keskeisten arvojen, kahdenvälisten suhteiden ja kansainvälisten instituutioiden näkökulmista. 

Eriarvoisuustutkijat kokoavat päättäjille tietopakettia koronaratkaisujen tueksi

09.11.2020

Mitä tutkittua tietoa meillä on koronan vaikutuksesta eriarvoistumiseen? Sitä sosiologian yliopistonlehtori Hanna Ylöstalo, erikoistutkija Satu Helske ja tohtorikoulutettava Henri Koskinen ovat selvittäneet syksyn ajan. Kahden viikon välein he ovat lähettäneet valtioneuvoston kansliaan teemaan sopivista tutkimuksista yhteenvedon sekä oman arvionsa niiden tieteellisestä pätevyydestä. Tietopaketti auttaa päättäjiä heidän työssään.

Tutkijat haluavat herättää poliittisen mielikuvituksen eloon

05.11.2020

Me elämme niin suurten mullistusten äärellä, etteivät perinteinen politiikan keskustelu ja tapa hoitaa asioita riitä. On uskallettava irrottautua perinteestä, poistaa mielikuvitukselta rajat ja kuvitella utopioita. Näin näkee viiden tutkijan ryhmä, joka aikoo neljässä vuodessa etsiä erilaisia poliittisen mielikuvituksen tiloja, tutkia niitä ja kehittää työn pohjalta työkaluja poliittisen mielikuvituksen ruokkimiseen.