Asiasana: Yhdysvallat

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Etsitkö haastateltavaksi Yhdysvaltain vaaleihin liittyvien teemojen asiantuntijaa? Tässä Turun yliopiston asiantuntijalista käyttöösi

11.05.2023

Kokosimme median käyttöön listan Turun yliopiston tutkijoista, joiden asiantuntijuus liittyy Yhdysvaltain pesidentinvaaleihin. Tutkijamme antavat mielellään haastatteluja omaan asiantuntijuusalueeseensa liittyen. Olkaa rohkeasti yhteydessä!

Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä.

Väitöstutkimus analysoi Yhdysvaltojen sotilasliittojen kehittymistä Aasian-Tyynenmeren alueella Kylmän sodan jälkeen (Väitös: VTM Sampo Kemppainen, 22.10.2021, valtio-oppi)

Yhdysvaltojen kanssa solmitut sotilasliitot määrittelevät sen liittolaisten turvallisuuspolitiikan eri osa-alueita laajasti niin pitkällä kuin lyhyemmälläkin aikavälillä. Valtiotieteiden maisteri Sampo Kemppainen analysoi väitöstutkimuksessaan Japanin ja Australian 1950-luvulla Yhdysvaltojen kanssa solmimien sotilasliittojen kehitystä kylmän sodan jälkeisinä vuosikymmeninä kansainvälisen järjestelmän ja erityisesti Yhdysvaltojen asemassa tapahtuneiden muutosten kautta.

Webinaari avaa 9/11-terrori-iskujen laaja-alaista vaikutusta

08.09.2021

Miten 9.11.2001 terrori-iskut ovat kuluneen kahden vuosikymmen aikana vaikuttaneet ajatteluumme, maailmankuvaamme ja tapaamme tehdä tutkimusta? Kysymykseen pureudutaan Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen järjestämässä webinaarissa, joka on kaikille avoin ja seurattavissa netissä perjantaina 10.9. kello 14.15 alkaen.

Kriittisten ajattelutaitojen opetuksessa merkittäviä eroja Suomen, Yhdysvaltojen ja Kiinan koulutusjärjestelmien välillä (Väitös FM Olli Suominen, 23.4., kasvatustiede)

Kriittisten historian ajattelutaitojen opetuksessa on eroja eri koulutusjärjestelmien välillä. Suomessa ja Kiinassa opetus on muuttunut yksilöllisiä ajattelutaitoja korostavampaan suuntaan, kun taasen Yhdysvallat on jämähtänyt paikoilleen. Ilmiö paljastuu Olli Suomisen väitöstutkimuksessa, jossa hän selvitti kriittisten historian ajattelutaitojen opettamista suomalaisessa, yhdysvaltalaisessa ja kiinalaisessa lukiotason historianopetuksessa.

Onko Yhdysvallat yhä maailman johtava suurvalta? Tutkimus avaa Yhdysvaltain asemaa kansainvälisessä järjestelmässä (Väitös: VTM Ville Sinkkonen, 16.12.2020, kansainvälinen oikeus)

Yhdysvaltojen säilyminen kansainvälisen järjestelmän johtavana suurvaltana on näyttänyt viime vuosina entistä epävarmemmalta. Yhdysvaltojen kohtaamat haasteet eivät kumpua ainoastaan suhteellisen valta-aseman heikkenemisestä tai sisäpoliittisesta kuohunnasta, joka vaikeuttaa sen kykyä toimia kansainvälisellä areenalla. Turun yliopistossa väittelevän Ville Sinkkosen mukaan Yhdysvaltojen kansainvälispoliittisen roolin muutosta tulisi tarkastella myös hallitsevien ideoiden, keskeisten arvojen, kahdenvälisten suhteiden ja kansainvälisten instituutioiden näkökulmista.