Asiasana: Kiina

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Perusoikeuksien puute estää oikeudellisen tasa-arvon toteutumisen Kiinassa (Väitös: HTM Pia Eskelinen, 9.9.2022, oikeustiede)

Kiinalaista yhteiskuntaa ovat viime vuosina alkaneet enenevässä määrin määrittää kungfutselaiset arvot ja yhteiskunnan puuttuminen median vapauteen. Tämä on vaikuttanut myös kiinalaisten naisten toimintaympäristöön. HTM Pia Eskelinen tutki oikeustieteen alan väitöskirjassaan Kiinan maaseudun naisten maaoikeudellista asemaa ja naisten oikeudellista asemaa kiinalaisessa yhteiskunnassa. Väitöstutkimus osoittaa, että lainsäädännön soveltaminen on Kiinassa muuttunut epätasa-arvoisemmaksi asettaen naiset ja heidän perusoikeutensa epäedulliseen asemaan.

Ymmärrä paremmin Kiinaa – Uutuuskirja avaa Kiinan poliittisen järjestelmän

11.04.2022

Turun yliopiston professorit Mikael Mattlin ja Lauri Paltemaa sekä Tampereen yliopiston professori Juha A. Vuori ovat kirjoittaneet ensimmäisen suomenkielisen kokonaisvaltaisen teoksen Kiinan poliittisesta järjestelmästä. Kirja tuo esille Kiinan ainutlaatuisen poliittisen järjestelmän, joka on yhdistelmä keisarillista menneisyyttä, leninististä (jälki)totalitarismia ja nykyaikaisia julkisjohtamisen oppeja.

Kriittisten ajattelutaitojen opetuksessa merkittäviä eroja Suomen, Yhdysvaltojen ja Kiinan koulutusjärjestelmien välillä (Väitös FM Olli Suominen, 23.4., kasvatustiede)

Kriittisten historian ajattelutaitojen opetuksessa on eroja eri koulutusjärjestelmien välillä. Suomessa ja Kiinassa opetus on muuttunut yksilöllisiä ajattelutaitoja korostavampaan suuntaan, kun taasen Yhdysvallat on jämähtänyt paikoilleen. Ilmiö paljastuu Olli Suomisen väitöstutkimuksessa, jossa hän selvitti kriittisten historian ajattelutaitojen opettamista suomalaisessa, yhdysvaltalaisessa ja kiinalaisessa lukiotason historianopetuksessa.

Tutkimus avaa Kiinan koulutusuudistusten sosio-kulttuurista taustaa (Väitös: MA Zhou Xingguo, 30.11.2019, kasvatustiede)

MA Zhou Xingguo tarkastelee väitöstutkimuksessaan Kiinan peruskoulutuksen muutosta laadunarviointiin keskittyvien koulutusreformien näkökulmasta. Tutkimuksesta käy ilmi, miten koulutus on muuttunut lisääntyneessä globaalissa vuorovaikutuksessa historiallisen, kulttuurisen ja poliittisen kansallisen tradition rajoissa. Kolmesta tutkimusartikkelista koostuva väitöskirja tarjoaa uusia näkemyksiä koulutuspolitiikan muutoksen tutkimukseen.

Turun yliopisto aikeissa vahvistaa yhteistyötään Kiinassa

28.06.2019

Elokuussa rehtorikautensa Turun yliopistossa aloittava Jukka Kola on vierailullaan Hangzhoussa Kiinassa vahvistanut yliopiston suhteita kiinalaisyliopistojen kanssa. Keskusteluissa esitettiin ajatus neljän yliopiston allianssista, jonka yhteistyö keskittyisi erityisesti terveyteen, hyvinvointiin, elintarviketieteisiin ja yritysyhteistyöhön. Varsinaiset neuvottelut on määrä aloittaa syksyllä.

Kiinan vähemmistöpolitiikka ajaa tiibetiläisiä pakolaisia Intiaan (Väitös: FM Rebecca Frilund, 5.6.2019, maantiede)

Moni tiibetiläinen pakolainen muuttaa Intiaan hengellisen johtajansa Dalai Laman vuoksi tai kouluttautuakseen tiibetin kielellä tai englanniksi. Tiibetiläiset saattavat kuitenkin kohdata köyhyysongelmien kanssa kamppailevassa Intiassa monia sosioekonomisia ongelmia, toteaa Rebecca Frilund Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa.