Asiasana: Historia-aineet

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Turku kirjakaupunkina 1800-luvun alussa -yleisöluento

Aika

25.10.2022 klo 18.00 - 19.30
Dosentti Heli Rantala esitelmöi aiheesta Turku kirjakaupunkina 1800-luvun alussa. Esitelmässä kuljetaan 1800-luvun alun Turun kaduilla ja etsitään paikkoja, joista kirjoja saattoi ostaa tai lainata. Millaisia kirjakauppiaita kaupungissa toimi 200 vuotta sitten, mitä kaikkea kaupoissa myytiin – ja...

Luento kirjakulttuurista: Yksityiskirjastoissa 200 vuotta sitten

Aika

18.10.2022 klo 18.00 - 19.30
FT Janne Tunturi esitelmöi aiheesta: Yksityiskirjastoissa 200 vuotta sitten Turun palo vuonna 1827 tuhosi akatemian kirjaston mutta ei suomalaista kirjallista kulttuuria, joka eli yksityisasunnoissa. Monet yksityiset kokoelmat kertovat akateemista kirjastoa paremmin kirjojen leviämisestä, kaupasta...

Historiantutkijat testaavat tutkimuksen rajoja kävelemällä vanhaa matkareittiä

10.06.2022

Vuonna 1813 nuori mies käveli itäsuomalaisesta Iitin maalaispitäjästä Turkuun päästäkseen opiskelemaan yliopistossa. 200 vuotta myöhemmin joukko historiantutkijoita kulkee jalkapatikassa samaa reittiä selvittääkseen, mitä tiedon vuoksi ponnistelu konkreettisesti tarkoitti, ja miltä matkanteko tuntuu, kun sen perspektiivinä on 1800-luvun todellisuus.

Uutuuskirja kertoo köyhien arjesta ja kokemuksista Turussa nykyaikana ja Turun palon jälkeen

02.06.2022

Millaista oli köyhyys Turussa palon jälkeisinä vuosina 1830- ja 1840-luvuilla? Ovatko köyhyyden kokemukset 2000-luvulla erilaisia? Uutuusteos Turun köyhät kasvot – Huono-osaiset perheet 1800- ja 2000-luvuilla kertoo köyhyydestä ja osattomuudesta kahdella eri vuosisadalla. Kirja kertoo erityisesti köyhien lasten tarinoita.

Monikielisyys ja kieli- ja kulttuurirajojen ylittäminen ovat aina olleet kiinteä osa kaupunkiyhteisössä toimimista

01.02.2022

Turun yliopiston Kieli- ja käännöstieteiden laitoksen Monikielinen Turku -verkostosta kipinän saanut uutuusteos Kieliä ja kohtaamisia Turun historiassa – Näkökulmia monikielisyyteen tarkastelee Suomen vanhimman kaupungin rikasta kielellistä historiaa keskiajalta 1900-luvulle asti. Teoksen artikkelit osoittavat, että monikielisyys ja kieli- ja kulttuurirajojen ylittäminen ovat olleet kautta aikojen kiinteä osa kaupunkiyhteisössä toimimista.

Sykli ry

Sykli ry vaalii Turun yliopistossa kulttuurihistoriaa, Suomen historiaa ja yleistä historiaa opiskelleiden keskinäistä yhteydenpitoa sekä yhteyksiä oppiaineisiin ja yliopistoon.

Tervetuloa mukaan Turun yliopiston historia-aineiden alumniyhdistys Syklin toimintaan! 

Valoisa keskiaika -kunniamaininta Ravattulan Ristimäki -hankkeelle

20.11.2017

Suomen keskiajan tutkimuksen seura Glossa ry on jakanut Valoisa keskiaika -kunniamainintaa jo viidentoista vuoden ajan. Kunniamaininnalla yhdistys haluaa kiittää yksilöä tai yhteisöä, joka on tieteellisellä toiminnallaan edistänyt keskiajan tuntemusta ja tutkimusta sekä esimerkillään innostanut uusia tahoja hakeutumaan keskiaikaa koskevan tiedon pariin. Vuoden 2017 palkinnon saa Ravattulan Ristimäki -tutkimushanke.

 

Yleisöluentosarja paljastaa miten Suomi syntyi

04.08.2017

Mikä ja millainen on ollut Suomen paikka maailmassa läpi vuosituhansien? Siihen vastaa Turun yliopiston Suomen historian oppiaineen maamme 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestämä luentosarja, jossa Suomen historian eturivin tutkijat valottavat maamme monimuotoista historiaa geopolitiikan, sodan kokemusten ja kirjallisuuden sekä kulttuurien kohtaamisen näkökulmista.