Asiasana: Historia-aineet
Turku kirjakaupunkina 1800-luvun alussa -yleisöluento
Aika
Luento kirjakulttuurista: Yksityiskirjastoissa 200 vuotta sitten
Aika
Historiantutkijat testaavat tutkimuksen rajoja kävelemällä vanhaa matkareittiä
Vuonna 1813 nuori mies käveli itäsuomalaisesta Iitin maalaispitäjästä Turkuun päästäkseen opiskelemaan yliopistossa. 200 vuotta myöhemmin joukko historiantutkijoita kulkee jalkapatikassa samaa reittiä selvittääkseen, mitä tiedon vuoksi ponnistelu konkreettisesti tarkoitti, ja miltä matkanteko tuntuu, kun sen perspektiivinä on 1800-luvun todellisuus.
Uutuuskirja kertoo köyhien arjesta ja kokemuksista Turussa nykyaikana ja Turun palon jälkeen
Millaista oli köyhyys Turussa palon jälkeisinä vuosina 1830- ja 1840-luvuilla? Ovatko köyhyyden kokemukset 2000-luvulla erilaisia? Uutuusteos Turun köyhät kasvot – Huono-osaiset perheet 1800- ja 2000-luvuilla kertoo köyhyydestä ja osattomuudesta kahdella eri vuosisadalla. Kirja kertoo erityisesti köyhien lasten tarinoita.
Värejä ja varjoja. 70-luvun monet kuvat
Aika
Monikielisyys ja kieli- ja kulttuurirajojen ylittäminen ovat aina olleet kiinteä osa kaupunkiyhteisössä toimimista
Turun yliopiston Kieli- ja käännöstieteiden laitoksen Monikielinen Turku -verkostosta kipinän saanut uutuusteos Kieliä ja kohtaamisia Turun historiassa – Näkökulmia monikielisyyteen tarkastelee Suomen vanhimman kaupungin rikasta kielellistä historiaa keskiajalta 1900-luvulle asti. Teoksen artikkelit osoittavat, että monikielisyys ja kieli- ja kulttuurirajojen ylittäminen ovat olleet kautta aikojen kiinteä osa kaupunkiyhteisössä toimimista.
Suomalaisia yritettiin saada syömään jäkälää yli sata vuotta – heikoin tuloksin
Jäkälää tarjottiin 1800-luvulla sinnikkäästi suomalaisten ruokavalioon. Historiantutkijat ovat Turun yliopistossa louhineet digitaalisin menetelmin koko sanoma- ja aikakauslehtiaineistoa ennen vuotta 1920, ja tuloksena on ollut uutta tietoa muun muassa kotimaisen jäkälävalistuksen pitkästä linjasta.
Sykli ry
Sykli ry vaalii Turun yliopistossa kulttuurihistoriaa, Suomen historiaa ja yleistä historiaa opiskelleiden keskinäistä yhteydenpitoa sekä yhteyksiä oppiaineisiin ja yliopistoon.
Tervetuloa mukaan Turun yliopiston historia-aineiden alumniyhdistys Syklin toimintaan!
Valoisa keskiaika -kunniamaininta Ravattulan Ristimäki -hankkeelle
Suomen keskiajan tutkimuksen seura Glossa ry on jakanut Valoisa keskiaika -kunniamainintaa jo viidentoista vuoden ajan. Kunniamaininnalla yhdistys haluaa kiittää yksilöä tai yhteisöä, joka on tieteellisellä toiminnallaan edistänyt keskiajan tuntemusta ja tutkimusta sekä esimerkillään innostanut uusia tahoja hakeutumaan keskiaikaa koskevan tiedon pariin. Vuoden 2017 palkinnon saa Ravattulan Ristimäki -tutkimushanke.