Koulujen turvallisuus edellyttää vaarojen ennakointia
Lue erikoisartikkelimme, jossa pääset eteenpäin klikkaamalla kuvan reunaa tai nuolta sen alapuolella.
Lue erikoisartikkelimme, jossa pääset eteenpäin klikkaamalla kuvan reunaa tai nuolta sen alapuolella.
ONNI-hankkeen johtajalle ja erikoistutkijalle myönnettiin ansiomitalit oppilaitosturvallisuuden kehittämistyöstä.
ONNI on turvallinen koulu -hankkeen pilottikoulun, Rauman normaalikoulun lehtori Tuija Saarivirta sekä hanketta johtava Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan professori Eila Lindfors ovat saaneet Suomen Palopäällystöliitolta tunnustuspalkinnot työstään. Liitto kiittää Saarivirtaa ja Lindforsia pitkäjänteistä työstä oppilaitosturvallisuuden ja sen tutkimuksen eteen sekä valmiudesta jakaa paitsi vastuuta myös tietoa ja toimivia ratkaisuja koulujen turvallisuuden kehittämiseksi.
Peruskoulujen turvallisuutta tutkiva ONNI on turvallinen koulu -hanke laatii Yhdenvertaisen puuttumisen oppaan koulujen tarpeisiin. – Suomessa ei ole ollut kaikille yhteistä puuttumisen mallia vaan jokainen koulu on laatinut perusopetuslain ja opetussuunnitelman pohjalta omat ohjeensa. Näin on syntynyt tilanteita, joissa saman kunnankin sisällä samanlaisiin tai toisiinsa verrattavissa oleviin rikkeisiin on reagoitu eri tavalla, hankkeen kehittämispäällikkö Tuomo Myllö sanoo.
Keskimäärin 31,4 prosenttia nuorista koki oman ilmoituksensa mukaan olonsa koulussa turvattomaksi, osoitti 13 Euroopan ja Aasian maata kattava tutkimus, joka toteutettiin Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen johdolla. Suomessa yhdeksän kymmenestä nuoresta tuntee olonsa turvalliseksi koulussa, Japanissa vain noin kolmannes.
Turun yliopiston maaliskuussa 2022 käynnistämä ONNI on turvallinen koulu 2022–2023 -hankkeessa tutkitaan ja kehitetään perusopetuksen koulujen turvallisuuskulttuuria edistäviä toimenpiteitä. Tällä hanke vastaa kouluissa esiintyviin turvallisuuspoikkeamiin, kuten erilaisiin läheltä piti -tilanteisiin, tapaturmiin ja onnettomuuksiin, vahingon- ja väkivallan tekoihin, kiusaamiseen ja häirintään. Hankkeen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.