Asiasana: poliittinen historia
Uutuuskirja kumoaa myytin: Karjalan evakkoja asutettiin myös ruotsinkielisiin kuntiin
Karjalaisten kotinsa sodan vuoksi menettäneiden asuttaminen oli mittava kansallinen projekti, jossa ei vältytty ristiriidoilta. Erityisesti siirtoväen asuttaminen ruotsin- ja kaksikielisiin kuntiin aiheutti aikanaan paljon poliittista keskustelua. Syntyi sitkeästi elävä myytti, jonka mukaan nämä alueet vapautettiin kokonaan sodanjälkeisestä asutustoiminnasta. Nyt julkaistu VTT Olli Kleemolan ja FM Riku Kauhasen Vailla omaa paikkaa? Karjalan evakot ruotsinkielisessä Suomessa -teos kumoaa tämän myytin uusien lähteiden avulla.
Kuusi poliittisen historian tutkijaa nostaa Suomen turvallisuuspoliisin toiminnan esiin Ennen ja nyt -julkaisun erikoisnumerossa
Etsivä keskuspoliisi, Valtiollinen poliisi ja Suojelupoliisi ─ Suomen turvallisuuspoliisilla on ollut monia nimiä historian saatossa. Nämä kaikki eri vaiheet ovat tarkastelun alla Turun yliopiston poliittisen historian tutkijoiden kirjoittamassa Ennen ja nyt -julkaisussa.
Valtiolle vaarallisiksi todetut kansanedustajat – Eduskuntaryhmä kuutosten tapaus nousee esiin uudessa teoksessa
Myös valtiollisen poliisin toiminta ja poliittisten vankien kohtelu ovat tarkastelussa Turun yliopiston tutkijoiden uutuusteoksessa.
Historiantutkimuksen katveeseen jäänyt poliitikko Juho Emil Sunila vaikutti merkittävästi Suomen demokraattiseen kehitykseen (Väitös: FM Tuomas Rantala, 09.12.2023, poliittinen historia)
Maalaisliittolainen poliitikko ja pääministeri Juho Emil Sunila puolusti tinkimättä suomalaista kansanvaltaa Lapuan liikettä ja muita ulkoparlamentaarisia voimia vastaan. Tuomas Rantala esittää poliittisen historian väitöskirjassaan, että Sunila oli yksi 1920- ja 1930-lukujen merkittävistä poliitikoista, jotka ratkaisivat Suomen yhteiskunnallisen ja kansanvaltaisen kehityksen suunnan.
Presidenttiehdokkaat esittäytyvät eduskuntatutkimuksen keskuksen vaalisarjassa
Presidenttiehdokkaat saapuvat yksi kerrallaan esittäytymään ja haastateltaviksi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen vaalisarjaan. Ehdokas asettuu puheenvuoronsa jälkeen eduskuntatutkimuksen keskuksen tutkijan haastateltavaksi. Myös yleisö pääsee esittämään kysymyksiä.
Vesa Vareksen kirjoittama nuoren Ben Zyskowiczin tarina kertoo samalla suomettumisen historian
Suomettuminen nousee poliittisen historian professorin Vesa Vareksen uusimman, nuoren Ben Zyskowiczin elämästä kertovan kirjan keskiöön. Tutkija tunnustaa itsekin hämmästyneensä, miten valmis maailmankatsomus Zyskowiczilla oli jo 18-vuotiaana. – Hänen päiväkirjoissaan näkyi jo vuona 1973 sama peruslogiikka kuin 2000-luvulla, Vares sanoo.
Aikalaishaastattelut avasivat Teiniliiton merkityksen uudella tavalla
Tutkijajoukon kirjoittama "Vimmaa ja voimaa – Suomen Teiniliitto ja yhteiskunta 1939–1983" avaa ensimmäistä kertaa kokonaisvaltaisesti suomalaista yhteiskuntaa muokannutta nuorisojärjestöä. Tutkimus- ja kirjahankkeen johtaja, Turun yliopiston poliittisen historian yliopisto-opettaja Ville Soimetsä toteaa, että tutkimuksen aikana tehdyt runsaat aikalaishaastattelut avaavat Teiniliiton historiaa uudella tavalla.
Koiviston kausi käynnisti Suomen hiljaisen käänteen kohti länttä
Suomen ulkopolitiikassa alkoi 1980-luvun puolivälissä hiljainen käänne. Mauno Koiviston presidenttikauden ulkopolitiikkaa tutkineen valtiotieteiden tohtori Juho Ovaskan mukaan Suomi laajensi Koiviston johdolla huomattavasti ulkopoliittista liikkumatilaansa.
Turun yliopiston tutkijat vahvasti mukana Eurooppa-foorumin keskusteluissa
Eurooppa-foorumi pystyttää Turun kauppatorille perjantaina 1.9. kello 12–17 Speakers’ Corner -lavan. Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän haastateltaviksi lavalle saapuvat poliitikkoja ja koulutuspolitiikan asiantuntijoita. Kolmipäiväisen tapahtuman muut ohjelmaosuudet käydään Köysitehtaan ympäristössä.