Asiasana: monitieteisyys
WORK2023-konferenssin abstraktikutsu avoinna 28.2.2023 saakka
Monitieteinen kansainvälinen työn ja työelämän tutkimuksen WORK2023-konferenssi järjestetään Turussa hybridinä 23.-25.8.2023. Konferenssin abstraktikutsu on nyt avattu ja se päättyy 28.2.2023. Konferenssissa esitetyistä abstrakteista julkaistaan sähköinen abstraktikirja.
Monitieteisellä kurssilla kielitieteen, arkeologian ja genetiikan opiskelijat pääsivät käyttämään paikkatietomenetelmiä ja R-ohjelmointia
Suomen Akatemian rahoittama Uralilainen kolmio -hanke järjesti tänä syksynä uuden kansainvälisen Erasmus+-ohjelmaan kuuluvan monitieteisen kurssin ”Interdisciplinary human past and quantitative Uralistics”, jolla eri alojen opiskelijat pääsivät oppimaan eri tieteenalojen menetelmiä ja testaamaan niitä käytännössä. Kurssilla käsiteltiin luonnonympäristön vaikutusta ihmispopulaatioihin ja uralilaisten kielten puhuma-alueen kielellistä, geneettistä ja kulttuurista evoluutiota.
Monialaisessa NEPSOS-hankkeessa tutkitaan neuropsykiatrisesti oireilevien nuorten ja heidän perheidensä palvelupolkuja
Olemassa olevat sosiaali-, terveys- ja sivistyspalvelut eivät vastaa neuropsykiatrisesti oireilevien nuorten tarpeisiin. Turun yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston Neuropsykiatrisesti oireilevat nuoret palvelujen pyörteissä – sosiaalityön, nuorisopsykiatrian ja erityispedagogiikan yhteistutkimus, NEPSOS -hanke etsii ratkaisuja palvelujärjestelmän ongelmiin.
Taiteilijat äänessä Taiteilijan työ ja arki -keskustelutilaisuudessa 4.11.2022
Millaista on taiteilijan työ ja arki 2020-luvun Suomessa? Turun yliopistossa järjestetään perjantaina 4.11.2022 keskustelutilaisuus, jossa kokemuksistaan kertovat taiteilijat itse. Tapahtumassa taidetyöstä keskustelevat oopperalaulaja Angelika Klas-Fagerlund, esitystaiteilija ja professori Tero Nauha, äänitaiteilija ja säveltäjä Antti Tolvi sekä kuvataiteilija Hans-Peter Schütt.
Taidetyö ja talouden uudet muodot -hanke kerää tietoa taiteilijoiden työstä ja arjesta
Taidetyö ja talouden uudet muodot -hanke kutsuu taiteilijoita kertomaan kokemuksistaan työstä ja arjesta Suomessa. Projektissa selvitetään, miten taiteilijat elättävät itsensä, miten taidetyö yhdistyy muuhun työhön ja arkeen ja kuinka taiteilijan asiantuntijuus karttuu.
Monitieteisyys tuo turvaa oikeusoppineillekin
Oikeustieteellisessä tiedekunnassa tutkimusassistenttina toimiva Marjaana Sjölund omaa monitieteisen taustan. Ennen käynnissä olevia oikeustieteen opintojaan hän luki ohjelmistotekniikkaa ja sulautettuja järjestelmiä valmistuen diplomi-insinööriksi. Sjölundin mukaan kiihtyvän tieteellisen kehityksen aikakaudella oikeusoppineidenkin on tärkeää pysyä ajan hermolla siitä, minkälaisia haasteita ja mahdollisuuksia uudet teknologiat tuovat oikeusjärjestelmille.
Taide on työtä
Turun yliopistossa toimiva monitieteinen Koneen säätiön rahoittama tutkimusprojekti ”Taidetyö ja talouden uudet muodot: yksilöyrittäjyydestä kestäviin kollektiiveihin” järjestää avaustapahtumansa keskiviikkona 27.10. klo 11.30–14.
Uusi tietokanta valottaa Suomen ja Ruotsin välisen tiedonkulun historiaa
Svenska litteratursällskapet i Finlandin rahoittama tutkijaryhmä on julkistanut tietokannan, jossa verrataan miljoonia tekstejä ja tekstikatkelmia. Tarkasteltavat tekstit on julkaistu sanoma- ja aikakauslehdissä Suomessa ja Ruotsissa vuosina 1645–1918. Käytetty ohjelmisto on suunniteltu alun perin DNA- ja proteiinisekvenssien tunnistamiseen.
Tutkijoiden ja ammattilaisten verkosto kehittää älyvaatteita ja -huonekaluja
Toimintakykyrajoitteisten osallisuutta edistävien älyvaatteiden ja älyhuonekalujen kehitystyö saa taakseen laajan verkoston eri alojen tutkijoita ja ammattiosaajia.