Asiasana: lastenpsykiatrian tutkimuskeskus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Ajankohtaisessa seminaarissa tarkasteltiin oppilashuollon ja erikoissairaanhoidon yhtymäkohtia lasten ja nuorten mielenterveyden tukemisessa

06.02.2024

Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus ja Suomen Akatemian tutkimuksen lippulaiva INVEST järjestivät tiistaina 6.2. seminaarin, jossa tarkasteltiin erikoissairaanhoidon ja oppilashuollon yhtymäkohtia ja kehittämistarpeita lasten ja nuorten mielenterveyden ja etenkin kouluun liittyvän tai siellä ilmenevän pahoinvoinnin näkökulmasta. 

Tutkimuksesta käytäntöön – minkä tiedon perusteella valitsemme lasten, nuorten ja perheiden vaikuttavia psykososiaalisia menetelmiä?

Aika

1.12.2023 klo 11.00 - 15.00
Seminaari: Tutkimuksesta käytäntöön – minkä tiedon perusteella valitsemme lasten, nuorten ja perheiden vaikuttavia psykososiaalisia menetelmiä? Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus, Itla ja Suomen Akatemian tutkimuksen lippulaiva Invest järjestävät perjantaina 1.12. klo 11.00–15.00...

Seminaari: Erilaisuus, yhdenvertaisuus ja mielenterveys

Aika

9.5.2023 klo 12.30 - 15.30
Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus ja INVEST-tutkimuskeskus järjestävät yhteistyössä Sosiaali- ja terveysministeriön Kansanterveyden neuvottelukunnan kanssa seminaarin, jossa pohditaan, mitä tiedämme mielenterveyden ongelmiin liittyvästä syrjinnästä ja stigmasta. Lisäksi seminaarissa...

Kiusaaminen on yhteydessä nuorten mielenterveysoireisiin ja myöhempään väkivaltarikollisuuteen (Väitös: LL Elina Tiiri, 2.12.2022, lastenpsykiatria)

Kiusaaminen on yleinen ilmiö, johon osallistuu kiusaajina, kiusattuina tai molempina arvioiden mukaan jopa neljäsosa nuorista. Kiusatuksi joutuminen niin kasvokkain kuin netissä on yhteydessä koettuihin mielenterveysoireisiin. LL Elina Tiiri tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan kiusatuksi joutumisen yleisyyttä ja sen yhteyttä mielenterveysoireisiin. Lisäksi hän tutki kiusaamisen ja kiusatuksi tulemisen yhteyttä suhteelliseen ikään ja aikuisiän väkivaltarikollisuuteen.

Yksinhuoltajien lapset ja luokan nuorimmat saavat muita todennäköisemmin oppimishäiriödiagnoosin (Väitös: LL Bianca Arrhenius, 26.8.2022, lastenpsykiatria)

Äidin yksinhuoltajuus, matala koulutustaso sekä lapsen nuori suhteellinen ikä olivat yhteydessä lapsen oppimishäiriödiagnoosin saamiseen erikoissairaanhoidossa. Äidin raskaudenaikaisen D-vitamiinin puutoksen ja lapsen oppimishäiriön välillä ei puolestaan löytynyt yhteyttä, eikä raskaudenaikainen tupakointi lisännyt oppimishäiriöriskiä, kun verrattiin tupakoinnille eri lailla altistuneita sisaruksia. Tulokset käyvät ilmi LL Bianca Arrheniuksen Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa.