Asiasana: Suomen kieli ja suomalais-ugrilainen kielentutkimus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Osmo Ikolan rahaston stipendi FM Tomi Koivuselle

24.11.2020

Suomen Kielen Seura luovutti Tomi Koivuselle Osmo Ikolan rahaston stipendin vuoden parhaasta suomea tai sen sukukieliä käsittelevästä pro gradu -tutkielmasta. Stipendi luovutettiin Koivuselle 24.11. järjestetyssä Suomen Kielen Seuran juhlaseminaarissa, jossa julkistettiin myös seuran uudet kunniajäsenet.

Eteläsaamelaiset olivat karjanhoitajia ennen poropaimentolaisuuden syntyä (Väitös: FM Minerva Piha, 27.11.2020, suomen kieli ja suomalais-ugrilainen kielentutkimus)

Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa selvisi, että saamenkielisen väestön elinkeinot olivat rautakaudella luultua monipuolisemmat. FM Minerva Pihan arkeologiaa ja kielitiedettä yhdistävä tutkimus osoitti, että Keski-Skandinavian alueella asunut saamenkielinen väestö harjoitti karjanhoitoa jo ennen poropaimentolaisuuden syntyä 700-luvulla. Tutkimus osoitti myös, että arkeologian ja kielitieteen yhdistämisestä on apua kielihistoriallisen aineiston ajoituksessa.

Juhlaseminaari Akateeminen suomi satavuotiaassa Turun yliopistossa

Aika

24.11.2020 klo 17.00 - 20.00
Seminaarissa kuullaan seuraavat esitelmät:Professori emerita Kaisa Häkkinen: Suomen kieli Turun Suomalaisessa YliopistossaProfessori Kirsi Vainio-Korhonen: Milloin Suomi sai historian?Apulaisprofessori Ilmari Ivaska: Mikä erottaa ja mikä yhdistää tieteellisiä tekstejä toisistaan: Akateeminen suomi...

PERUUTETTU: Retkiä Agricolan maailmaan -luentosarja Turussa

Aika

17.3.2020 klo 17.00 - 19.00
Pääjohtaja Jussi Nuorteva ja tutkimusjohtaja Päivi Happonen: Sähköinen Agricola – kuinka tekoäly avaa asiakirjatiedon.Professori Jyrki Knuutila:Mihin kirkkoon Agricola kuului? Miten ja milloin ”luterilainen kirkko” kehittyi Ruotsiin ja Suomeen 1500-luvulla?

Retkiä Agricolan maailmaan -luentosarja Turussa

Aika

3.3.2020 klo 17.00 - 19.00
Professori (em.) Kaisa Häkkinen:Purjehdusretkiä ja toiviojuonia. Matkasanastoa Mikael Agricolan teoksissa.Arkeologi Ilari Aalto:Maanteitä ja leettareita: matkustaminen Suomessa keskiajalla ja 1500-luvulla.

Retkiä Agricolan maailmaan -luentosarja Turussa

Aika

18.2.2020 klo 17.00 - 19.00
Professori (em.) Simo Heininen:Tuleva piispa kapakkatappelussa - suomalaiset Wittenbergin yliopistossa.Pääsihteeri, professori Tuomas M. S. Lehtonen:Hurskaat laulut suvun maineen pilaajina: Piae cantiones -kokoelma ja Ruuth-suku.