Asiasana: Yleinen historia ja kulttuurihistoria

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Turun yliopiston satavuotista taivalta muistellaan uudessa historiateoksessa ja kiertävässä juhlanäyttelyssä

28.02.2020

Turun yliopiston historia on nyt tutkittu koko elinkaareltaan ja uudesta näkökulmasta. Yliopiston vuosijuhlan alla perjantaina 28.2.2020 julkaistu historiantutkimus kaivautuu vuosikertomusten taakse ja avaa yliopiston toimintaa aiempia historiikkeja perusteellisemmin. Tutkimukseen pohjaava juhlanäyttely avattiin Turun pääkirjastossa yleisölle 26.2.2020.

Huoli vihapuheen leviämisestä johti suurhankkeeseen – nuorten työpajoissa pohditaan yhteiskunnallista vaikuttamista

29.01.2020

Utopiaako? on Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahaston suurhanke, jonka toteuttavat Turun AMK ja Turun yliopisto. Turun yliopiston ja Turun AMK:n Taideakatemian opiskelijat ja opettajat tuottavat toisen asteen opiskelijoille maalis-toukokuussa 2020 elämyksellisiä taidelähtöisiä työpajoja, joissa käsitellään ympäristökysymyksiä, rakentavaa vuorovaikutusta ja osallisuutta yhteiskunnassa.

Päiväkirjan kirjoittaminen auttoi nuoria juutalaisnaisia selviytymään vainon ja sodan keskellä (Väitös: FM Anna-Leena Perämäki, 1.2.2020, kulttuurihistoria)

Anna-Leena Perämäen kulttuurihistorian väitöskirja ”Kirjoitettu vaino. Selviytymiskeinot juutalaisvainoista nuorten naisten päiväkirjoissa 1940-luvun Ranskassa ja Alankomaissa” tarkastelee juutalaisvainoja toisen maailmansodan aikana viiden nuoren juutalaisnaisen päiväkirjatekstien kautta. Tutkimus osoittaa, että päiväkirjan kirjoittaminen oli tärkeä henkinen selviytymiskeino vainojen ja sodan keskellä. Turun yliopistossa väittelevän Perämäen mukaan päiväkirja-aineisto nostaa tuoreella tavalla esiin juutalaisvainot kokeneiden nuorten oman äänen. 

Käsitys häirikkösusista syntyi 1900-luvulla. Väittelijä selvitti susien fyysistä sijaintia ja siihen liittyviä mielikuvia 1900-luvun Suomessa (Väitös: FM Heta Lähdesmäki, 18.1.2020, kulttuurihistoria)

Viime vuosisadan aikana susien esiintymisessä ja asemassa tapahtui Suomessa suuria muutoksia. Tuolloin syntyi useita edelleenkin voimassa olevia mielikuvia susien fyysisestä sijainnista, kuten käsitys häirikkösusista. Turun yliopistossa väittelevä Heta Lähdesmäki tarkasteli väitöstutkimuksessaan susien fyysistä sijaintia ja siihen liittyviä mielikuvia 1900-luvun Suomessa. Tutkimus osoittaa mielikuvien syntyneen, voimistuneen ja tulleen haastetuiksi lajienvälisessä suhteessa, erilaisten ihmisryhmien ja susien toimesta.

Isänmaallisuus, musiikki ja mieskuorot puhuttavat seminaarissa 16.1.

08.01.2020

Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaine ja Mieskuoro Laulun Ystävät järjestävät yhteistyössä seminaarin ”Maa kallis isien? Isänmaallisuus, musiikki ja mieskuorot 1800–2020” torstaina 16. tammikuuta. Tilaisuus on maksuton. Sitä voi seurata myös suorana lähetyksenä verkon välityksellä tai myöhemmin tallenteena. Tervetuloa!

k&h-kustannus

k&h-kustannus on tieto- ja tiedekirjallisuuteen keskittynyt kustantamo. Se julkaisee erityisesti varsinaissuomalaiseen kulttuuriin ja historiaan pohjautuvia teoksia, mutta myös muita aihepiirejä käsitteleviä tietokirjoja. k&h on julkaissut kulttuurihistoriallisen tutkimuksen ajankohtaisiin kysymyksiin painottunutta Cultural History – Kulttuurihistoria -sarjaa.

Finlandia-ehdokas Johanna Venho luennoi kaunokirjallisuuden ja historian suhteesta Turun yliopistolla 29.11.

15.11.2019

Finlandia-ehdokas Johanna Venho luennoi tosipohjaisen kaunokirjallisuuden suhteesta historiaan vuoden 2019 Veikko Litzen -luennolla. Venho puhuu otsikolla ”Todellinen tarina – miten eletty elämä muuttuu fiktioksi?”. Tilaisuus on yleisölle avoin ja maksuton, ja sitä voi seurata myös suorana verkossa ja myöhemmin tallenteena.