Asiasana: Yleinen ja kulttuurihistoria

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Elias Lönnrotin tavoitteena oli uudistaa Kalevalan avulla suomalaista kulttuuria (Väitös: FM Juhana Saarelainen, 18.5.2019, kulttuurihistoria)

Suomalaiset tuntevat Elias Lönnrotin kansanrunouden kerääjänä ja Kalevalan julkaisijana. FM Juhana Saarelainen tarkasteli Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan Lönnrotin ajatuksia ja toimintaa kansainvälisen tiedeyhteisön kontekstissa. Tutkimuksessa selvisi, ettei Lönnrot ollutkaan vain korpiseutuja samonnut arkaaisen kansanrunouden kerääjä, vaan hän oli kansallisten rajojen yli suuntautunut modernin kulttuurin rakentaja. 

Uutuusteos luo katsauksen vuoden 1968 poliittiseen ja kulttuuriseen kuohuntaan

08.04.2019

Vuotta 1968 on nimitetty hulluksi vuodeksi monien maailmaa kuohuttaneiden tapahtumien vuoksi. Vietnamin sotaa seurattiin televisioista ympäri maailman, Tšekkoslovakia miehitettiin, Meksikon opiskelijamielenosoitukset kärjistyivät verilöylyyn, Pariisissa osoitettiin mieltä laajasti ja Martin Luther King sekä Robert F. Kennedy murhattiin. Toivon ja raivon vuosi 1968 -teos tarkastelee Euroopan ja Yhdysvaltojen 60-luvun lopun yhteiskunnallista liikehdintää kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta.