Asiasana: väestötutkimuskeskus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Webinaarisarja tuo lasten ja nuorten kanssa työskenteleville tutkittua tietoa eriarvoisuudesta

08.02.2024
Tutkittua tietoa eriarvoisuudesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä tarjotaan uudessa Tiedosta toimeen -webinaarisarjassa. Webinaarit ovat osa Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n, Turun yliopiston, tutkimuskeskus ja lippulaiva INVESTin ja Heidekenin tiedekummin toimintaa. Sarja on tarkoitettu erityisesti lasten, nuorten ja lapsiperheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille.

Turun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta täyttää 80 vuotta – juhlaviikolla myös yleisölle avointa ohjelmaa

29.09.2023

Turun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta viettää 80-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2023. Tiedekunta on toiminut vuodesta 1943 lähtien terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä ja alueellisena vaikuttajana. Juhlavuosi huipentuu 2.–6.10. juhlaviikkoon, joka tarjoaa myös mielenkiintoista kaikille avointa ohjelmaa.

Turun yliopiston koordinoima tutkimus nostettiin sydän- ja verisuonitautien tutkimuksen vuoden 2022 tärkeimpien edistysaskelien joukkoon

03.01.2023

Yhdysvaltain sydänjärjestö American Heart Association listasi sydän- ja verisuonitautien tutkimuksen vuoden 2022 edistysaskeleet. Mukana on Turun yliopiston Väestötutkimuskeskuksen koordinoima suomalaistutkimus, jossa osoitettiin lapsuuden riskitekijöiden ennustavan sairastumista sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkimus on osa kansainvälistä i3C-yhteistyöhanketta.

Sepelvaltimotaudin juuret löytyvät nuoruudesta (Väitös: LL Olli Hartiala, 18.11.2022, kardiologia ja kardiovaskulaarilääketiede)

Valtimonkovettumatauti ja sepelvaltimotauti ovat merkittäviä kansantauteja, jotka ovat viime aikojen myönteisestä kehityksestä huolimatta edelleen yleisimpiä kuolinsyitä Suomessa. Tauti kehittyy usein oireettomana vuosikymmeniä nuoruudesta alkaen. LL Olli Hartiala tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan sepelvaltimoiden kalkkeutumiseen vaikuttavia riskitekijöitä osana Lasten sepelvaltimotaudin riskitekijät -projektia (LASERI). 

Väestötutkimuskeskuksen uusissa tiloissa jatkuu vuosikymmenien työ väestön terveyden hyväksi

17.06.2022

Turussa on vuosikymmenien ajan tehty monitieteistä, ihmisen elinkaaren eri vaiheet kattavaa terveystutkimusta. Turun yliopiston ja Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin yhteinen tutkimusverkosto Väestötutkimuskeskus perustettiin vuonna 2019 helpottamaan laajojen kohorttien välistä yhteistyötä. Keväällä 2022 keskus sai kokonaisuudessaan käyttöönsä uudet yhteiset tilat, mikä mahdollistaa tehokkaamman resurssien jakamisen ja luo jatkumoa sekä kansallisesti että kansainvälisesti vaikuttavalle tutkimukselle.

Lapsuuden riskitekijät ennustavat sairastumista sydän- ja verisuonitauteihin

05.04.2022

Kansainvälinen tutkimus on selvittänyt laajojen väestöaineistojen pohjalta, että lapsuudenaikaiset riskitekijät ennustavat sairastumista sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkijoiden mukaan tulokset tulevat vaikuttamaan riskien ennaltaehkäisyn käytäntöihin, sillä riskitekijöiden ehkäisy lapsuudessa todennäköisesti vähentäisi sairastavuutta tehokkaasti.