Asiasana: synnytys- ja naistentautioppi

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Terveydenhuollon ammattilaiset kokevat seksuaalilääketieteen osaamisessaan puutteita (Väitös: YAMK Sanna-Mari Manninen, 8.5.2024, synnytys- ja naistentautioppi)

Potilaskohtaamisissa seksuaaliasioita ei pidetä useinkaan niin tärkeinä, että potilaille esitettäisiin niihin kohdistettuja kysymyksiä. Myös seksuaalilääketieteen osaamisen puute estää vahvasti seksuaaliasioiden puheeksi ottamista, selvisi YAMK Sanna-Mari Mannisen väitöskirjatutkimuksessa, jossa kohderyhmänä olivat terveyskeskuslääkärit sekä valmistuvat lääketieteen opiskelijat ja kätilöopiskelijat.

Tutkimuksessa selvitettiin vakavan raskauspahoinvoinnin ilmaantuvuutta Suomessa – Hyperemeesin kokeneilla naisilla enemmän raskaudenkeskeytyksiä kuin verrokkihenkilöillä (Väitös: FM Miina Nurmi, 2.9.2022, synnytys- ja naistentautioppi)

FM Miina Nurmi selvitti väitöstutkimuksessaan hyperemeesin eli vakavan raskauspahoinvoinnin ilmaantuvuutta, hoidon tarvetta, toistumista seuraavissa raskauksissa, vaikutusta perhesuunnitteluun sekä erilaisten taustatekijöiden ja hyperemeesin välisiä yhteyksiä suomalaisilla odottajilla.

Psyykkinen tasapaino on yhteydessä vaihdevuosien hormonikorvaushoidon käyttöön (Väitös: LL Jaana Jalava-Broman, 28.1.2022, kansanterveystiede, synnytys- ja naistentautioppi)

LL Jaana Jalava-Bromanin väitöstutkimuksessa tarkasteltiin keski-ikäisten naisten hormonikorvaushoidon käyttöä sekä vaihdevuosioireilua kokevien psyykkistä tasapainoa. Tutkimuksessa selvisi, että varsinaisten vaihdevuosioireiden lisäksi myös psyykkinen tasapaino vaikuttaa hormonihoidon käyttöön.

Tutkimuksessa kehitettiin endometrioosin diagnostiikkaa ja laadittiin ainutlaatuinen tietokanta sekä siihen pohjautuva tekoälyohjelma (Väitös: MD Michael Gabriel, 17.12.2021, synnytys- ja naistentautioppi)

Endometrioosi eli kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti on yleinen hedelmällisessä iässä olevien naisten pitkäaikaissairaus. Michael Gabrielin väitöstutkimus on osa laajempaa tutkimushanketta, jossa kehitettiin endometrioosin diagnostiikkaa, laadittiin maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen tietokanta sekä siihen pohjautuva, useissa sairaaloissa koekäytössä oleva tekoälysovellus.

Väittelijä esittää uusia näkökulmia odottavien äitien tupakka- ja päihdehäiriöiden hoitoon (Väitös: LL Heidi Jussila, 10.9.2021, lastenpsykiatria sekä synnytys- ja naistentautioppi)

Tupakointi tai päihteiden käyttö raskauden aikana on merkittävä riski sekä äidin että lapsen terveydelle ja hyvinvoinnille. LL Heidi Jussila selvitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan uusia mahdollisuuksia vaikuttaa raskausajan tupakka- ja päihdehäiriöihin liittyvään ylisukupolviseen ketjuun. Tarkastelun kohteena olivat erityisesti odottavan äidin raskausaikana heräävä vanhemmuus sekä odottavien äitien kokema stressi.

Raskausdiabeteksen lääkehoito vaikuttaa äidin rasva- ja aminohappoaineenvaihduntaan (Väitös: LL Mikael Huhtala, 4.6.2021, synnytys- ja naistentautioppi sekä sisätautioppi)

Raskausdiabeteksen lääkehoito näyttää LL Mikael Huhtalan Turun yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan vaikuttavan äidin verenkierron triglyseridi-, rasvahappo- ja aminohappopitoisuuksiin, millä voi olla vaikutuksia sikiön kasvuun. Lääkehoito ei kuitenkaan näytä vaikuttavan vastasyntyneen veren rasvaprofiiliin.

Raskauspahoinvointi voi riuduttaa odottajan

12.05.2021

Kaikki raskauspahoinvointi ei ole ”vain aamupahoinvointia”. Hyperemesis gravidarum eli hyperemeesi on harvinainen voimakkaan raskauspahoinvoinnin äärimuoto, josta kärsivä odottaja voi oksentaa jopa kymmeniä kertoja päivässä viikkojen ajan. Lauantaina 15.5. vietetään kansainvälistä Hyperemesis gravidarum -päivää, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tästä monen odotusta varjostavasta sairaudesta.