Asiasana: Kulttuurinen muisti ja yhteiskunnan muutos

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Elämän saari -hanke pureutui ihmisen luontosuhteeseen luontokadon uhkaamalla Saaristomerellä

19.05.2022

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön Elämän saari -hanke selvitti monitieteisen tutkimuksen kautta ihmisen luontosuhteen muutosta halki vuosisatojen. Hankkeen aikana tutkijat kaivautuivat Seilin saaren luonnon monimuotoisuuteen arkeologian, biodiversiteettitutkimuksen, historian ja taiteen näkökulmista. Mielikuva kuoleman saaresta muuttui tutkimusten aikana kuvaksi elämän saaresta. Hanketta rahoitti Koneen Säätiö.

Menneisyys on aina läsnä – kulttuuriset muistot ovat tunnepohjaisia ja voivat siksi johtaa myös harhaan

15.05.2022

Ukrainan sota on herättänyt suomalaisissa ylisukupolvisia kulttuurisia muistoja. Katsoessamme sotaa pakenevia ukrainalaisia, muistelemme samalla 80 vuoden takaisia tapahtumia. Professori Anne Heimo kertoo, mistä kulttuurisessa muistissa on kyse ja miksi osa muistoista on keinotekoisia tai suorastaan valheellisia.

"Narrative Warfare: Storytelling, Experientiality and Memory in the Era of a New World Order" - osallistu seminaariin 25.5.

03.05.2022

Ymmärtääksemme, miten Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on ylipäätään mahdollinen, on tärkeää tarkastella, millaista kerronnallisesti välittynyttä todellisuuskuvaa, historiakäsitystä ja kansallista identiteettiä venäläinen valtionmedia on tuottanut ja ylläpitänyt vuosikausia. Kulttuurinen muisti ja yhteiskunnan muutos -temaattisen kokonaisuuden järjestämässä seminaarissa keskustellaan kertomuksilla käytävästä sodankäynnistä.

Uudessa hankkeessa tavoitteena vahvistaa arkipäivän poliittista toimijuutta

10.12.2021

Turun yliopiston oikeusmaantieteen tutkimusryhmän uudessa hankkeessa tunnistetaan tekijöitä ja prosesseja, jotka lisäävät yksilön riskiä ajautua demokraattisen yhteiskunnan marginaaliin. Hankkeessa tutkitaan arkipäivän poliittista toimijuutta sekä siihen liittyviä tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden kysymyksiä. Koneen säätiö on myöntänyt ”Tila, oikeudenmukaisuus ja arkipäivän demokratia” -hankkeelle 377 200 euron rahoituksen. 

Miksi kulttuurisella muistilla on merkitystä? -yleisöluento

Aika

11.11.2021 klo 18.00 - 19.45
Kulttuurinen muisti ja yhteiskunnan muutos temaattisen kokonaisuuden järjestämässä tilaisuudessa tutkijat kertovat ajankohtaisesta tutkimuksestaan ja keskustelevat yhdessä siitä, miksi kulttuurisella muistilla on merkitystä. Anne Heimo käsittelee puheenvuorossaan digitaalisuuden, erityisesti IT...