Saaristomeren teemavuosi 2025 käynnistyy
Saaristomeren biosfäärialue yhteistyössä Turun yliopiston ja Åbo Akademin kanssa on julistanut vuoden 2025 Saaristomerivuodeksi.
Saaristomeren biosfäärialue yhteistyössä Turun yliopiston ja Åbo Akademin kanssa on julistanut vuoden 2025 Saaristomerivuodeksi.
Saaristomeren biosfäärialue yhteistyössä Turun yliopiston ja Åbo Akademin kanssa on julistanut vuoden 2025 Saaristomerivuodeksi.
Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen 60-vuotisjuhlaseminaarissa juhlittiin tutkimuskeskuksen historiaa ja saavutuksia sekä keskusteltiin Saaristonmeren puolesta toimimisen tärkeydestä.
Suomalainen tutkimusryhmä teki mittaukset samoissa paikoissa ja samalla työvälineellä kuin italialainen tutkija 1860-luvulla.
Silakan lisääntymistä ja siihen vaikuttavia tekijöitä on tutkittu Turun yliopistossa jo 40 vuoden ajan. Ennen videotallennetta kutevista kaloista oli vain yksi tieteellisesti dokumentoitu havainto Ruotsista vuodelta 1982.
Maailman ekosysteemejä ravistelee lajiston köyhtymisen lisäksi monien eläinlajien biomassan väheneminen. Uudessa tutkimuksessa selvitettiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia Saaristomeren ravintoverkkoihin ja havaittiin, että etenkin suolaiseen veteen sopeutuneet planktonit ovat vähentyneet, mikä vaikuttaa myös ravintoverkon muihin lajeihin.
Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos on seurannut Saaristomeren tilaa ja ympäristön muutoksia 1960-luvulta alkaen ja tuottaa tänä päivänä ainutlaatuista tutkimustietoa Itämerellä tapahtuvista ympäristön muutoksista. Laitoksen perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 60-vuotta. Juhlavuoden aikana järjestetään ohjelmaa sekä saaristomerestä kiinnostuneille kansalaisille sekä tutkimuslaitoksen yhteistyökumppaneille.
Itämeri on monella tapaa erityinen tutkimuskohde: se on sekä nuori meri että yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä ja saastuneimmista merialueista. Sitä on kutsuttu laboratorioksi, aikakoneeksi ja pilotiksi, jossa kehitettyjä suojelutoimia voidaan viedä muualle maailmaan. Turun yliopistossa ajankohtaisiin haasteisiin pureudutaan niin luonnontieteiden, merialuesuunnittelun kuin historiantutkimuksen näkökulmista. Kuusi tutkijaa kertoo, miten tutkimuksella tähdätään lähimeremme tilan parantamiseen.
Itämeren ympäristön tila on jo pitkään aiheuttanut huolta sekä tutkijoissa, päättäjissä että kansalaisissa. Saaristomerentutkimuksen apulaisprofessori Jari Hänninen Biodiversiteettiyksiköstä uskoo, että Itämeren pelastavat tietoisuuden lisääntyminen ja meren tilaa suojeleva politiikka.
Merihavaintosarjat kertovat ilmaston lämpenemisestä viimeisten kymmenien vuosien aikana myös Saaristomerellä. Talvet ovat olleet 1980-luvulta lähtien aiempaa sateisempia ja leudompia. Seurauksena on esimerkiksi meriveden suolapitoisuuden lasku sekä meriveden lämpeneminen, kertoo apulaisprofessori Jari Hänninen. Kirjoitus on julkaistu alun perin MustRead Akatemiassa.