Asiasana: ekologia ja evoluutiobiologia

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Maailman suurin biologisen monimuotoisuuden tietokanta BioTIME tarjoaa uuden näkymän lajiston muutoksiin 150 vuoden ajalta

18.06.2025

St Andrewsin yliopiston luoma maailman suurin biologisen monimuotoisuuden aikasarjatietokanta BioTIME on laajentunut. Kansainvälisen tutkijaverkoston yhteistyönä tietokannasta on julkaistu uusi entistä laajempi versio, joka tarjoaa tarkkaa tietoa  biologisen monimuotoisuuden muutoksista viimeisten 150 vuoden ajalta. Tietokanta kattaa ekologisia havaintoja vuosilta 1874–2023.

Väitös: Glyfosaatti vähentää kimalaisten kukkavierailujen määrää ja heikentää kimalaisten oppimis- ja vastustuskykyä

Uusi väitöstutkimus osoittaa, että yleisesti käytetty rikkakasvien torjunta-aine glyfosaatti voi vaikuttaa haitallisesti kimalaisiin, tärkeisiin luonnon pölyttäjiin. Vaikutukset ulottuvat oppimiskykyyn, muistiin ja suolistomikrobistoon, mikä voi heikentää kimalaisten elinvoimaisuutta ja pölytystoimintaa.

Talviekologiaa Lapin luonnossa – opiskelijat matkustivat kenttätöihin Kevolle

23.04.2025

Turun yliopiston Lapin tutkimuslaitos Kevo tarjoaa globaalisti ainutlaatuiset puitteet tutkimukselle ja opetukselle. Opiskelijoille Kevo antaa mahdollisuuden tutustua subarktiseen luontoon ja soveltaa luennoilla opittua teoriaa käytäntöön tavalla, mikä on mahdollista ainoastaan luonnossa. Maaliskuussa Turun yliopiston biologian opiskelijat pääsivät kenttätöihin Kevon talvisiin maisemiin osana talviekologian kurssia. 

Valkoposkihanhet suosivat laiduntamista niille varatuilla hanhipelloilla

28.01.2025

Tuoreen tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että valkoposkihanhien rauhoitusalueiden ja karkotusalueiden hyödyntäminen yhdessä voi auttaa lieventämään konfliktia ihmisten ja hanhien välillä. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkijaryhmä tutki valkoposkihanhien laiduntamiskäyttäytymistä Pohjois-Karjalassa. Tällä alueella hanhien laiduntaminen pelloilla aiheuttaa merkittäviä taloudellisia vahinkoja viljelijöille.