Asiasana: Psykologia

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Ilmastotuuppauksen tutkijat mukana etsimässä keinoja vauhdittaa turkulaisten ilmastotoimia

07.03.2023

Turun yliopiston psykologian tutkijat ovat vahvasti mukana Turun kaupungin hankkeessa, jossa etsitään keinoja vauhdittaa kansalaisten ja yritysten ilmastotoimia. Turku sai EU:lta kehittämistyöhön 500 000 euron hankerahoituksen, osa siitä ohjataan yliopiston kanssa tehtävään tutkimukseen, kestävien elämäntapojen kokeilujen tekemiseen sekä yritysten ilmastotyön vauhdittamiseen.

Psykologian oppiaineen 100 vuotta kiteytyi historiateokseen

07.04.2022

Suomalainen psykologian koulutus ja tutkimus sai alkunsa 100 vuotta sitten, kun Turun Suomalaiseen Yliopistoon perustettiin psykologian laboratorio. Emeritusprofessori Pekka Niemen kirjoittaman historian julkistustilaisuudessa juhlayleisö pääsi hämmästymään sitä, miten tietyt juonteet ovat kulkeneet oppiaineen historiassa lähes alusta saakka. Yksi kiitetyimmistä piirteistä on turhien raja-aitojen välttäminen.

Suomen ensimmäinen psykologian laboratorio perustettiin Turkuun 100 vuotta sitten

31.03.2022

Psykologian tutkimus ja koulutus käynnistyi Suomessa 100 vuotta sitten, kun Turun Suomalaiseen Yliopistoon perustettiin psykologian laboratorio. Alkuvaiheen puhtaasti tieteellinen tutkimus laajeni nopeasti soveltavaan tutkimukseen. Turkulaispsykologien merkitys on ollut tuntuva muun muassa oppimisen tutkimuksessa, koulukiusaamisen vastaisten toimien kehittämisessä, liikennekäyttäytymisen opetuksessa sekä aivo-, silmänliike- ja tajunnantutkimuksessa.

Unissa harjoitellaan erityisesti sosiaalisia tilanteita (Väitös: PsM Jarno Tuominen, 4.3.2002, psykologia)

Koemme unissa useammin sosiaalisia tilanteita kuin vastaavassa valve-elämässä. Psykologian maisteri Jarno Tuominen todensi ilmiön osana Turun yliopistoon tekemäänsä väitöstutkimusta. Hän esittää väitöskirjassaan myös teoreettisen viitekehyksen ilmiön ymmärtämiselle. Tutkimus paljasti myös, että sosiaalisia tilanteita kuvaavat unet ovat yleisiä jopa sosiaalisen eristäytyneisyyden aikana, tosin tuolloin unissa nähtiin vähemmän vieraita ihmisiä kuin normaaliolojen unissa.

Professori Christina Salmivallille myönnettiin eurooppalaisen kehityspsykologiayhdistyksen palkinto

17.09.2021

European Association of Developmental Psychology (EADP) myöntää joka toinen vuosi William Thierry Preyer Award for Excellence in Research on Human Development -palkinnon eurooppalaiselle psykologille, joka on kansainvälisesti tunnustettu omaperäisestä ja merkittävästä panoksestaan kehityspsykologian ja sen kontekstien tutkimukseen. Palkittavan henkilön tulee lisäksi olla julkaissut aiheesta ensiluokkaisia, empiiriseen tutkimukseen perustuvia julkaisuja. Tänä vuonna palkinto on myönnetty Turun yliopiston psygologian professori Christina Salmivallille.