Asiasana: kielitaito

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

KOHTI-hanke rakentaa uudenlaista mallia suomen kielen oppimiseen – keskiössä oppijalähtöisyys ja arjen puhuttu kieli

28.05.2025

Turun yliopistossa käynnistyneen Kielen Oppiminen Hyvinvoinnin ja Tulevaisuuden Investointina (KOHTI) -hankkeen tavoitteena on tukea kansainvälisten osaajien pääsyä osaksi suomalaista yhteiskuntaa ja työelämää. Arjen suullista kielitaitoa ja oppijoiden yksilöllistä kielitaustaa painottava hanke tarjoaa uudenlaisen lähestymistavan suomen kielen opetukseen ja oppimiseen. 

Turun yliopisto tukee kansainvälisten osaajien siirtymistä työelämään

12.03.2025

Yliopistoista valmistuneet kansainväliset opiskelijat tarjoavat suomalaiselle yhteiskunnalle arvokasta asiantuntemusta ja uudenlaisia näkökulmia. Monella valmistuneella on kuitenkin haasteita päästä osaamistaan vastaaviin työtehtäviin Suomessa. Turun yliopisto tekee aktiivisesti töitä, jotta kuilu valmistumisen ja työelämän välillä saadaan kurottua umpeen, ja kansainväliset osaajat kotiutuvat ja menestyvät Suomessa. 

Kielten osaamista tulevaisuuden tarpeisiin

31.10.2022

Nykypäivän työelämä edellyttää monipuolista kieliosaamista. Samalla globalisaatio ja digitalisoituminen asettavat kielten osaamiselle aivan uusia haasteita. Turun yliopiston kieli- ja käännöstieteiden laitoksella koulutetaan monialaisia kieliasiantuntijoita, jotka vastaavat näihin tulevaisuuden haasteisiin. Tutkimuksessa monitieteisyys ja tekoälypohjaiset teknologiat ovat arkipäivää.

Maailma pyörii kielillä – uusi webinaarisarja kertoo, miksi kielellä ja kielen ammattilaisuudella on merkitystä

10.10.2022

Miksi kielen ammattilaisia tarvitaan? Entä miten kieliaineiden opiskelu auttaa ymmärtämään maailmaa – ja myös vaikuttamaan siihen? Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan Turun yliopiston kieli- ja käännöstieteiden laitoksen uudessa webinaarisarjassa, jossa kielten asiantuntijat kertovat kielen ja kielten merkityksestä tänä päivänä.

Kielitieteen Afinlandia -palkinto Turun yliopistoon

24.11.2021

Suomen soveltavan kielitieteen yhdistys - Finländska föreningen för tillämpad språkvetenskap (AFinLA ry.) palkitsee vuosittain yhden ansiokkaan maisterintutkielman. Tämän vuoden Afinlandia -palkinnon sai Turun yliopiston Anni Hintikka. Palkitun tutkielman lisäksi AFinLA jakaa kaksi kunniamainintaa ansiokkaille Pro gradu -töille, joista toinen myönnettiin Turun yliopiston Mikko Kukkoselle.

Webinaari Suomessa ja Ruotsissa puhuttavan ruotsin eroista ja yhtäläisyyksistä

13.11.2021

Interaktion och variation i pluricentriska språk (IVIP) tutkimusohjelmassa tarkasteltiin kommunikatiivisia käytänteitä Ruotsissa ja Suomessa puhuttavassa ruotsin kielessä. Ohjelmaa rahoitti Ruotsin Riksbankens jubileumsfond (2013–2020) ja siihen osallistuivat Tukholman yliopisto, Helsingin yliopisto, Turun yliopisto ja Institutet för språk och folkminnen i Göteborg. Turun yliopiston osahanketta johti Pohjoismaisten kielten professori Camilla Wide.

Norjansuomalaisten nuorten monisanaisten ilmausten hallinta ei eroa merkittävästi suomea ja norjaa ensikielenään puhuvien verrokkien tuloksista (Väitös: FM Kristiina Lieri, 22.10.2021, pohjoismaiset kielet)

Väitöstutkimuksessa tarkastellaan norjansuomalaisten nuorten monisanaisten ilmausten hallintaa suullisessa ja kirjoitetussa tuotoksessa sekä norjankielisessä idiomitestissä. Tutkimus tarjoaa uutta tietoa sosiolingvistisesti suuntautuneen monikielisyystutkimuksen sekä toisen kielen tutkimuksen aloille, ja sen tuloksia voidaan hyödyntää kielten opetuksessa.

Vinkkejä varhennukseen – uusi kielenopetuksen opas julkaistu

02.09.2021

Syksyllä 2018 valtioneuvosto muutti perusopetus- ja tuntijakoasetuksia. Päätöksellä lisättiin 1–2 luokkien tuntimäärää kahdella vuosiviikkotunnilla, ja lisäys kohdentui A1-kielen opetukseen. Keväällä 2019 julkaistiin uudet vuosiluokkien 1–2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet, ja varhennettua A1-kieltä opetettiin kaikissa peruskouluissa viimeistään keväällä 2020.