Asiasana: Kansanterveystiede

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Veren rasvahappokoostumus kertoo kardiometabolisten sairauksien riskistä (Väitös: FT Jari Kaikkonen, 26.2.2021, kansanterveystiede sekä kardiologia ja kardiovaskulaarilääketiede) 

Veren seerumin rasvahappokoostumus on yhteydessä kardiometabolisiin riskitekijöihin, käy ilmi FT Jari Kaikkosen Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa. Tutkimuksessa havaittiin, että tyydyttyneen ja kertatyydyttyneen rasvan prosenttiosuudet olivat suurempia henkilöillä, joilla oli kohonnut kardiometabolisten sairauksien riski. Vastaavasti monityydyttymättömän rasvan, omega-6-rasvan ja erityisesti linolihapon osuudet olivat näillä henkilöillä pienempiä.

Turun yliopistolle ensimmäinen potilasturvallisuuden professori Vaasan sairaanhoitopiiriin

11.08.2020

Lääketieteen tohtori Tuija Ikonen aloitti 1.8.2020 Turun yliopiston potilasturvallisuuden professorina Vaasan sairaanhoitopiirissä, jossa on tehty pitkään työtä potilasturvallisuuden eteen. Potilasturvallisuus koostuu monista tekijöistä, joiden hallitsemiseksi tarvitaan mittareita ja tutkittua tietoa, turvallisuuden johtamista sekä syyllistämätöntä toimintakulttuuria.

Sosiaalisella tuella ja kuntoutuksella on merkittävä rooli rintasyövästä selviytymisessä (Väitös: Master of Health Care Minna Salakari, 15.5.2020, kansanterveystiede)

Minna Salakari osoitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, että rintasyöpään sairastuneen selviytymistä eivät selitä pelkästään henkilökohtaiset ominaisuudet, vaan myös se, mitä sosiaalisille suhteille tapahtuu sairastumisen myötä. Tutkimus vahvistaa puolison tai kumppanin tuen tärkeyttä rintasyövästä toipumisessa.