Hoitotieteen laitos

Hoitotieteen laitos on monialainen yksikkö, joka tuottaa korkeatasoista koulutusta ja tutkimusta.

Turun yliopiston hoitotieteen laitoksen perustehtävä on ylläpitää tieteellistä sivistystä ja kehittää hoitotieteellistä tutkimusta ja tieteenalaa sekä edistää tutkimukseen perustuvan hoitotyön toteutumista yhteiskunnassa.

Tapahtumat

Kaikille avoimet teemapäivät

Teemapäivissä käsitellään ajankohtaisia aiheita ja uusinta tutkimustietoa näyttöön perustavan toiminnan tueksi. Teemapäivien puhujat ovat alan asiantuntijoita. Teemapäivät ovat ilmaisia ja avoimia kaikille. Etänä järjestettävien tapahtumien maksimiosallistujamäärä on 300. Teemapäiviä ei nauhoiteta, eikä tallenteita täten ole saatavilla jälkikäteen.

2024

Kevät

Syksy

  • 13.11.2024 Terveyspedagogiikan teemapäivä - etätoteutus
  • 9.12.2024 Etiikan teemapäivä - lähitoteutus

2023

Teemapäiven ohjelmat ja ilmoittautumislomakkeet päivittyvät myöhemmin. Muutokset mahdollisia. 

Väitökset

2024

  • 22.3.2024 TtM Johanna Kaitsalmi
    TtM Johanna Kaitsalmi esittää väitöskirjansa ”Erityiseksi määritellyn lapsen vaikuttajuuden toteutumisen mahdollistava hoitotyö - lasten kuntoutushoitotyön dialoginen malli” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 22.03.2024 klo 12.00 (Turun yliopisto, Medisiina D, Alhopuro-sali, Kiinamyllynkatu 10, Turku). Väitöstä voi seurata etänä. Vastaväittäjänä toimii professori Simo Vehmas (Tukholman yliopisto, Ruotsi) ja kustoksena professori Sanna Salanterä (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen.
  • 2.2.2024 TtM Minna Laiti 
    TtM Minna Laiti esittää väitöskirjansa ”Towards LGBTQ+ inclusive junior high school nursing – Development of a theoretical model” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 02.02.2024 klo 12  (Turun yliopisto, Educarium, Edu2-luentosali, Assistentinkatu 5, Turku). Väitöstä voi seurata etänä. Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Jari Kylmä (Tampereen yliopisto) ja kustoksena professori Sanna Salanterä (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. 

2023

  • 15.12.2023 TtM Kiki Metsäranta  
    TtM Kiki Metsäranta esittää väitöskirjansa ”Digital technologies to support mental health among young people” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 15.12.2023 klo 12 (Turun yliopisto, Medisiina A-C, Osmo Järvi -sali, Turku). Väitöstä voi seurata etänä. Vastaväittäjänä toimii professori Eija Paavilainen (Tampereen yliopisto) ja kustoksena professori Maritta Välimäki (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. 
  • 27.10.2023 MSc Anne Pienimaa  
    MSc Anne Pienimaa esittää väitöskirjansa ”THE EMOTIONAL INTELLIGENCE OF SOCIAL CARE AND HEALTHCARE APPLICANTS - Development and evaluation of the test for student selection” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 27.10.2023 klo 12 (Turun yliopisto, Medisiina C, Osmo Järvi -luentosali, Turku). Väitöstä voi seurata etänä. Vastaväittäjänä toimii professori Maria Kääriäinen (Oulun yliopisto) ja kustoksena professori Elina Haavisto (Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. 
  • 20.10.2023 TtM Riitta Rosio  
    TtM Riitta Rosio esittää väitöskirjansa ”Smart Pain Assessment tool for critically ill patients unable to communicate - Early stage development of a medical device” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 20.10.2023 klo 12  (Turun yliopisto, Medisiina C, Osmo Järvi -luentosali, Kiinamyllynkatu 10, Turku). Väitöstä voi seurata etänä. Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Sigríður Zoéga (Islannin yliopisto, Islanti) ja kustoksena professori Sanna Salanterä (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. 
  • 6.10.2023 TtM Leena Tuominen  
    TtM Leena Tuominen esittää väitöskirjansa ”Empowering patient education in patients with colorectal cancer” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 6.10.2023 klo 12 (Turun yliopisto, Osmo Järvi -sali, Medisiina A–C 1. krs, Kiinamyllynkatu 10, Turku). Väitöstä voi seurata etänä. Vastaväittäjänä toimii dosentti Päivi Kankkunen (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena professori Helena Leino-Kilpi (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen.
  • 30.6.2023 MSc Jennifer Auxier  
    MSc Jennifer Auxier esittää väitöskirjansa ”A Model for Patient Engagement Integration in Perinatal eHealth development and Quality Assurance” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 30.6.2023 klo 12 (Turun yliopisto, Medisiina C, Osmo Järvi -luentosali, Turku). Väitöstä voi seurata etänä. Vastaväittäjänä toimii professori Yvonne Fontein-Kuipers (Edinburgh Napier University, Skotlanti) ja kustoksena apulaisprofessori Anna Axelin (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. 
  • 19.6.2023 TtM Sunna Rannikko  
    TtM Sunna Rannikko esittää väitöskirjansa ”Theoretical Construction of the Ethical Pathway” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa maanantaina 19.6.2023 klo 12 (Turun yliopisto, Medisiina C, Osmo Järvi -sali, Kiinamyllynkatu 10, Turku). Väitöstä voi seurata myös etänä. Vastaväittäjänä toimii professori Hannele Turunen (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena professori Helena Leino-Kilpi (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. 
  • 16.6.2023 TtM Satu Poikajärvi  
    TtM Satu Poikajärvi esittää väitöskirjansa ”Sekavuustilasta kärsivän aikuispotilaan hoitotyö kirurgisessa hoitoympäristössä – Ensioireista tunnistamiseen” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 16.6.2023 klo 12 (Turun yliopisto, Medisiina C, Osmo Järvi -luentosali, Kiinamyllynkatu 10, Turku). Väitöstä voi seurata myös etänä. Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Heli Vaartio-Rajalin (Åbo Akademi) ja kustoksena professori Sanna Salanterä (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen.
  • 2.6.2023 TtM Jaakko Varpula  
    TtM Jaakko Varpula esittää väitöskirjansa ”Safety Incidents in seclusion and restraint practices in psychiatric inpatient care” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 2.6.2023 klo 12 (Turun yliopisto, Medisiina D, Alhopuro-sali, Kiinamyllynkatu 10, Turku). Väitöstilaisuutta voi seurata etänä. Vastaväittäjänä toimii dosentti Kaisa Haatainen (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena dosentti Tella Lantta (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. 
  • 19.5.2023 TtM Ninni Ihalainen  
    TtM Ninni Ihalainen esittää väitöskirjansa ”Stigma toward people with mental disorders” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 19.5.2023 klo 12 (Turun yliopisto, Medisiina C, Osmo Järvi -sali, Kiinamyllynkatu 10, Turku). Väitöstä voi seurata myös etänä. Vastaväittäjänä toimii professori Marja Kaunonen (Tampereen yliopisto) ja kustoksena dosentti Tella Lantta (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen.
  • 12.5.2023 TtM Johanna Wiisak  
    TtM Johanna Wiisak esittää väitöskirjansa “Whistleblowing for wrongdoing in health care – from identification to action” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 12.5.2023 klo 12 (Turun yliopisto, Dentalia, Arje Scheinin -sali, Lemminkäisenkatu 2, Turku). Väitöstä voi seurata myös etänä. Vastaväittäjänä toimii professori Marit Kirkevold (Oslon yliopisto, Norja) ja kustoksena professori Helena Leino-Kilpi (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. 
  • 14.4.2023 TtM Mari Mynttinen  
    TtM Mari Mynttinen esittää väitöskirjansa ”RESPONSIBILITIES RELATED TO ADOLESCENTS’ USE OF ALCOHOL – Perspectives of adolescents and parents” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 14.4.2023 klo 12 (Tyks, T-sairaala, Haartman-sali, Hämeentie 11, Turku). Väitöstä voi seurata myös etänä. Vastaväittäjänä toimii dosentti Jari Kylmä (Tampereen yliopisto) ja kustoksena professori Mari Kangasniemi (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. 
Muut tapahtumat

2024

  • 8.4.2024 Opetusnäyteluennot TtT Evanthia Sakellari ja TtT Olivia Numminen TtT Evanthia Sakellari antaa julkisen opetunäytteen hoitotieteen dosentuuria varten klo 10. Opetusnäyte on suunnattu peruskoulutustasolle ja sen aihe on: "Mental Health Promotion in Schools”. Opetusnäytteen kesto on 20 minuuttia. 

    TtT Olivia Numminen antaa julkisen opetusnäytteen hoitotieteen dosentuuria varten klo 10.30. Opetusnäyte on suunnattu peruskoulutustasolle ja sen aihe on: ”Moraalinen rohkeus hoitotyössä - teoriasta käytäntöön”. Opetusnäytteen kesto on 20 minuuttia. 

    Paikka: Skooppi 2, Medisiina D, Kiinamyllynkatu 10, Turku 

    Tapahtuman kieli: englanti ja suomi

  • 23.1.2024 Opetusnäyteluennot TtT Satu Kajander-Unkuri ja TtT Riitta Turjamaa   
    TtT Satu Kajander-Unkuri antaa julkisen opetusnäytteen hoitotieteen dosentuuria varten klo 10. Opetusnäyte on suunnattu peruskoulutustasolle ja sen aihe on: ”Sairaanhoitajakoulutus EU-maissa ja sen tuottama kompetenssi”. Opetusnäytteen kesto on 20 minuuttia. 
    TtT Riitta Turjamaa antaa julkisen opetusnäytteen hoitotieteen dosentuuria varten klo 10.30. Opetusnäyte on suunnattu ammatilliseen täydennyskoulutukseen ja sen aihe on: ”Lääkerobotin hyödyt iäkkäiden kotihoidossa”. Opetusnäytteen kesto on 20 minuuttia.  
    Paikka: Osmo Järvi-sali, Medisiina C, Kiinamyllynkatu 10, Turku 
    Tapahtuman kieli: suomi

2023

  • 13.12.2023 Empowering Patient Education 15th Anniversary Symposium    
    Paikka: Hämeentie 11, Tyks T-hospital, part of Tyks Main Hospital in Turku, Finland    
    Tapahtuman kieli: englanti 
  • 27.11.2023 klo 12.15 Opetusnäyteluennot TtT Marja Hult ja TtT Arja Suikkala   
    TtT Marja Hult antaa julkisen opetusnäytteen klo 12.15. Opetusnäyte on suunnattu perusopetuksen opiskelijoille ja sen aihe on: ”Paljonko on paljon?  – Tilastollisten tunnuslukujen tulkitseminen”. Opetusnäytteen kesto on 20 minuuttia.        
    TtT Arja Suikkala antaa julkisen opetusnäytteen klo 12.45. Opetusnäyte on suunnattu perusopetuksen opiskelijoille ja sen aihe on: ”Opiskelija-potilassuhde yhdessä oppimisen mahdollistajana”. Opetusnäytteen kesto on 20 minuuttia.         
    Paikka: Oppimo, B201, Medisiina, Kiinamyllynkatu 10, Turku    
    Tapahtuman kieli: suomi
  • 5.10.2023 RENE-symposium    
    Research in Nursing Education (RENE) -tutkimusryhmän ja yhteistyöorganisaatioiden järjestämä symposium, jonka tavoitteena on edistää terveysalan koulutustutkimusta ja koulutustutkijoiden verkostoitumista ja yhteistyötä Suomessa.    
    Paikka: DIAK Helsinki, Kyläsaarenkuja 2    
    Tapahtuman kieli: suomi / englanti
  • 15.9.2023 klo 13.30 Opetusnäyteluennot TtT Arja Holopainen ja TtT Anja Terkamo-Moisio    
    TtT Arja Holopainen antaa julkisen opetusnäytteen hoitotieteen dosentuuria varten Opetusnäytteen kohderyhmä on ammatillinen täydennyskoulutus  ja sen aihe on: ”Näytön implementointi käytäntöön”.     
    ​​​​​​TtT Anja Terkamo-Moisio antaa julkisen opetusnäytteen hoitotieteen dosentuuria varten klo 14.00. Opetusnäyte on suunnattu peruskoulutustasolle ja sen aihe on: ”Millaisena näyttäytyy etäjohtaminen terveydenhuollossa? ”     
    Paikka: Oppimo, B201, Medisiina, 2.krs, Kiinamyllynkatu 10, Turku    
    Tapahtuman kieli: suomi
  • 14.-19.6.2023 The ICoNS Summer School    
    Paikka: Kiinamyllynkatu 10, 20520 Turku, Medisiina D    
    Tapahtuman kieli: englanti
  • 5.-9.6.2023 The ReCap Summer School    
    The Summer School focuses on research methods bringing to know coherent and more advanced thinking of methodologies in Nursing Science.     
    Paikka: Kiinamyllynkatu 10, 20520 Turku, Medisiina D    
    Tapahtuman kieli: englanti
  • Kevään opintoinfot verkossa    
    Avoimissa verkkotilaisuuksissa tietoa opinnoista ja hakemisesta. Ei ennakkoilmoittautumista. Katso päivämäärät tästä.    
    Paikka: Zoom    
    Tapahtuman kieli: suomi
Kansainväliset opintokokonaisuudet

Clinical Instruments for Evaluating Health - Development, Evaluation and Implementation CIDI, 25 ECTS
Next course in 8 January - 7 May 2024
Brochure (pdf)
Study Guide 

Empowering Patient Education EPE, 25 ECTS
Next course in 4 September - 13 December 2023
Brochure (pdf)
Study Guide

Empowering learning environments in nursing education Intensive Programme EleneIP, 10 ECTS
Next course in 21 - 25 October 2024
Brochure (pdf)
Study Guide

Health innovations - from ideas to impact in device development, 2 ECTS
Brochure (pdf)

Ajankohtaista

Professori Riitta Suhoselle Sairaanhoitajien koulutussäätiön ansiomitali

23.11.2023

Sairaanhoitajien koulutussäätiö on myöntänyt professori Riitta Suhoselle tunnustusmitalin hänen ansioistaan hoitotyön ja hoitotieteen alalla. 

TtT, professori Riitta Suhosen tutkimus- ja kehittämistyönkohteena ovat erityisesti ikääntyneiden ihmisten terveys, hoitotyö ja palvelut, hoidon yksilöllisyys sekä hoidon ja terveydenhuollon eettiset kysymykset. Professori Suhosen vastuulla on ollut maamme ainoan gerontologiseen hoitotieteeseen kohdistuvan asiantuntijakoulutuksen opetus ja tutkimus. Tutkimus on kansainvälistä ja hän on julkaissut yli 300 tieteellistä artikkelia. Hän on toiminut useissa ikääntyneiden hoidon kehittämishankkeissa ja hänen hoidon yksilöllisyyttä arvioiva mittarinsa on laajassa kansainvälisessä käytössä.
 
Riitta Suhonen itse toteaa tunnustuksestaan, että ”iäkkään ihmisen hoitotyö ja palvelut ovat erityisen merkityksellisiä juuri tässä ajassa, ja meidän on huolehdittava, että heidän oikeutensa saada tarpeenmukaisia palveluja ja hoitoa toteutuu. Saamani tunnustus on samalla tunnustus yhteistyökumppaneiden kanssa tehdylle tutkimustyölle, siihen perustuvalle koulutukselle sekä ikääntyvien ihmisten hoitotyössä toimiville ja palveluita johtaville tahoille.”
 
Sairaanhoitajien koulutussäätiö myönsi myös muita tunnustuksia. Venny Snellman –tunnustuspalkinto on myönnetty Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitoksen professori, THT Katri Vehviläinen-Julkuselle ja toinen ansiomitali yliopettaja, tutkimusryhmävastaava TtT Virpi Sulosaarelle.
 
Sairaanhoitajien koulutussäätiö (SHKS) tukee ja edistää hoitotyön koulutusta ja ammatillista toimintaa jakamalla apurahoja hoitotieteelliseen tutkimukseen sekä hoitotyön käytännön ja koulutuksen kehittämishankkeisiin. 
 
Onnittelemme lämpimästi professori Suhosta, professori Vehviläinen-Julkusta ja TtT Virpi Sulosaarta!
 
Lääketieteellisen tiedekunnan myöntämä oppimateriaalin tuottajapalkinto design-ajatteluun perustuvalle oppikirjalle ”Design Thinking in Health Care - From Problem to Innovative Solution”

13.11.2023

Turun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta jakoi vuoden 2023 tunnustuspalkinnot Turun Lääketiedepäivillä 7.11.2023

Lääketieteellinen tiedekunta on myöntänyt vuoden 2023 oppimateriaalin tuottajapalkinnon hoitotieteen laitoksen erikoistutkija, tutkimuspäällikkö Anni Pakariselle, Business Design Advisor Thomas Lemströmille, tiedekuntapäällikkö Eeva Rainiolle ja projektiasiantuntija Eriikka Siiralalle, jotka ovat toimittaneet design-ajatteluun perustuvan oppikirjan ”Design Thinking in Health Care - From Problem to Innovative Solution”. 
 
Hoitotieteen laitos on systemaattisesti kehittänyt design-ajatteluun perustuvaa toimintamallia vuodesta 2020 lähtien. Malli on monitieteinen, monialainen sekä kansainvälinen, ja sisältää useita erilaisia tapoja edistää design-ajattelun omaksumista. Näitä ovat useat design-ajattelun opintojaksot paikallisten tahojen, erityisesti Varhan, ja myös kansainvälisten yhteistyöverkostojen kanssa sekä Turun yliopiston hoitotieteen laitoksen johdolla toimitettu palkinnon voittanut terveydenhuollon design-ajatteluun pohjautuva oppikirja.
 
Lääketieteellinen tiedekunta on jakanut 1990-luvulta lähtien tunnustuksia ansiokkaasta toiminnasta tutkimuksen, koulutuksen ja hallinnon saralla. Ylilääkäri, yleislääketieteen ja psykiatrian erikoislääkäri Jussi Vaahtovuo sai vuoden 2023 Kliinisen silmän ja  vuoden erikoislääkärikouluttajana palkittiin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, koulutuslääkäri, LT Lotta Ivaska.
 
Kiitos lääketieteelliselle tiedekunnalle tunnustuksesta ja lämpimät onnittelut ryhmälle sekä kaikille palkituille!

» Lue koko uutinen 

Hoitotieteen etiikan teemapäivässä avataan näkökulmia terveydenhuollon ammattietiikkaan

6.11.2023

Etiikan teemapäivässä paneudutaan tänä vuonna ammattieettisiin kysymyksiin. Teemapäivä järjestetään Turun yliopistossa 11.12.2023 klo 9.00 alkaen. 

Turun yliopiston hoitotieteen laitoksen tämän vuoden Etiikan teemapäivässä avataan monipuolisesti terveydenhuollon ammattieettisiä kysymyksiä. Yhteiskunnallisesti aihe on ajankohtainen, koska terveydenhuollon ammattilaiset tekevät työtään yhä vähenevien resurssien mutta kasvavan palveluntarpeen puristuksessa. Samanaikaisesti henkilöstöpula on merkittävä. Meneillään olevat muutokset heijastuvat eettisesti hyvän hoidon ja palvelun toteuttamiseen ja siten myös edellytyksiin toteuttaa työtä ammattietiikan mukaisesti.

Hoitotyön johtaja Marita Koivunen Satakunnan hyvinvointialueelta aloittaa teemapäivän pohtimalla, miksi hyvinvointialueilla on tarvetta eettiselle keskustelulle. Yliopistotutkija Susanne Uusitalo (Oulun yliopisto) avaa esityksessään ammattietiikkaa ajankohtaisesti tekoälyn näkökulmasta. Terveydenhuollon eettistä johtamista tarkastelee kliininen asiantuntija Miia Korpela (Hus Diagnostiikkakeskus), ja moniammatillista etiikkaa väitöskirjatutkija Piiku Pakkanen (Turun yliopisto).

Terveydenhuollossa yleistynyttä kokemusasiantuntijuutta ja siihen liittyviä eettisiä kysymyksiä pohtii esityksessään Post Doc -tutkija Karoliina Nikula (Turun yliopisto). Professori Riitta Suhonen (Turun yliopisto) paneutuu hoitotyöntekijöiden eettiseen kompetenssiin esittelemällä meneillään olevaa tutkimushanketta.

Iltapäivällä keskustellaan vielä ammattietiikan tulevaisuuden näkymistä vuorovaikutteisessa paneelissa, johon myös yleisön on mahdollista osallistua.

Teemapäivä on suunnattu terveydenhuollon opiskelijoille ja ammattilaisille sekä muille aihealueesta kiinnostuneille. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Lounas ja kahvi omakustanteiset. Ilmoittautumiset 1.12 2023 mennessä.

Etiikan teemapäivä: Näkökulmia ammattietiikkaan 11.12.2023 klo 9.00–15.15, Säätiö-Sali, Medisiina D, Kiinamyllynkatu 10

Lisätietoja: Sanna Törnroos, hoitotieteen laitos, Turun yliopisto, sanna.j.tornroos@utu.fi

» Päivän ohjelma 
» Lue lisää

Uusia dosentuureja hoitotieteen laitoksella

31.10.2023

TtT Arja Holopaiselle ja TtT Anja Terkamo-Moisiolle on 22.9.2023 myönnetty Turun yliopistossa hoitotieteen dosentin arvo.

Hoitotieteen laitoksen uusien dosenttien tutkimusaloina ovat näyttöön perustuva hoitotyö sekä haavoittuvien ryhmien eettinen kohtaaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa ja vaikuttava ja voimaannuttava hoitotyön johtaminen.

Arja Holopaisen tutkimusalana hoitotieteessä on näyttöön perustuva hoitotyö

Näyttöön perustuva hoitotyö on edellytyksenä potilasturvalliselle ja laadukkaalle toiminnalle. Näyttöön perustuvalla hoitotyöllä pyritään varmistamaan potilaan hoidossa paras mahdollinen hoitotulos. Sama koskee terveyden edistämisen tuloksia.

– Vaikuttavien, käyttökelpoisten ja terveydenhuollon asiakkaille merkityksellisten hoitomenetelmien ja palveluiden kehittäminen edellyttää tutkimusnäytön implementointia ja vakiinnuttamista. Hoitotyön näyttöön perustuvien yhtenäisten käytäntöjen avulla voidaan muun muassa karsia turhia tai vanhentuneita hoitokäytäntöjä sekä edistää taloudellisten- ja henkilöresurssien tarkoituksenmukaista käyttöä. Tavoitteena on, että hoitokäytännöt eivät vaihtele eri organisaatioissa tai eri työntekijöiden välillä perusteettomasti. Hoitokäytäntöjen perusteeton vaihtelu ei ole eettisesti oikein ja se asettaa terveydenhuollon asiakkaat eriarvoiseen asemaan, selventää tuore dosentti Arja Holopainen.

Viimeisen 15 vuoden aikana Holopainen on ollut aktiivisesti kehittämässä näyttöön perustuvaa hoitotyötä kansallisesti ja kansainvälisesti. Hänen tutkimustoimintansa onkin painottunut erityisesti näytön tiivistämisen menetelmiin (esim. hoitosuositukset, järjestelmälliset katsaukset), näytön levittämiseen, käyttöönottoon ja vakiinnuttamiseen.

– Hoitotieteellinen tutkimus tuottaa erinomaista tutkimustietoa nimenomaan hoitotyön kehittämiseen. Valitettavasti sen ’jalkautuminen’ kliiniseen hoitotyöhön on edelleen liian hidasta. Joillakin hoitotyön osa-alueilla, kuten mielenterveys- ja päihdehoitotyössä, viive on erityisen suuri, Holopainen kertoo.

Anja Terkamo-Moision tutkimus kohdistuu haavoittuvien ryhmien eettiseen kohtaamiseen sekä hoitotyön johtamiseen

– Hoitotyön johtamisen yhteydet etenkin henkilöstötuloksiin ovat laajalti tunnistettuja, sitä vastoin sen vaikutukset potilas- ja organisaatiotuloksiin ovat vielä vähemmän tutkittuja alueita. Yhteistyösuhteita painottavien, eli relationaalisten johtamistyylien ohella mielestäni on tärkeää tutkia myös ns. destruktiivisia johtamistyylejä, jotta niiden taustalla vaikuttavat tekijät tunnistettaisiin ja niiden esiintymistä pystyttäisiin ennaltaehkäisemään, toteaa tuore dosentti Anja Terkamo-Moisio.

Sosiaali- ja terveydenhuollon muutokset korostavat hoitotyön johtajien ammattitaidon merkitystä, mikä edellyttää myös laadukasta, tiedeperustaista ja ajantasaista johtamiskoulutusta, jonka vaikutusten todentaminen on merkittävää paitsi hoitotyön johtamisen vetovoiman myös hoitotyön laadun näkökulmista.

– Vahvan johtamisosaamisen näen myös keskeisenä yhä moninaistuvien työyhteisöjen johtamisessa, koska monisukupolvisuuden, -alaisuuden ja -kulttuurisuuden ohella yhä useammin hoitotyön johtajat toimivat myös monipaikkaisten tiimien johtajina. Edellisten ohella pidän tärkeänä hoitotyön johtamistyön näkyvyyden lisäämistä ja sen näkökulman vahvistamista yhteiskunnallisessa keskustelussa, Terkamo-Moisio jatkaa.

Terkamo-Moision molemmat tutkimuslinjat liittyvät läheisesti toisiinsa:

– Kohtaamisella on mielestäni sosiaali- ja terveydenhuollossa keskeinen asema, niin työn laadun kuin sen johtamisenkin näkökulmista. Asiakkaat tai potilaat ovat usein haavoittuvassa asemassa joko sairautensa tai elämäntilanteensa tai valta-aseman eriarvoisuuden johdosta, mikä korostaa kohtaamisten eettisten näkökulmien huomioimista. Jotta sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat pystyvät kohtaamaan asiakkaansa eettisesti vahvalla tavalla, he tarvitsevat tietoa näiden asiakasryhmien erityispiirteistä sekä tarpeista. Myös tässä hoitotyön johtajilla on suuri merkitys, koska he osaltaan vastaavat tämän tuotetun tiedon implementoinnista käytäntöön omissa yksiköissään, hän selventää.

Väitöskirjatutkimuksestaan lähtien Terkamo-Moisio on jatkanut hoitotyön eettisten kysymysten parissa ja laajentanut tutkimusaluettaan myös hoitotyön johtamisen teemoihin. Hän on toiminut projektipäällikkönä ja tutkijana useissa aiheita koskettavissa hankkeissa ja kansallisissa ja kansainvälisissä yhteistyöverkoissa.

Onnittelemme TtT Arja Holopaista ja TtT Anja Terkamo-Moisiota dosentuurin arvosta!

» Lue koko uutinen

RENE2023-Symposium järjestetään 5.10. Helsingissä hoitotieteen laitoksen Research in Nursing Education (RENE) -tutkimusryhmän ja yhteistyöorganisaatioiden yhteistyönä

8.9.2023

Tervetuloa Turun yliopiston hoitotieteen laitoksen Research in Nursing Education (RENE) -tutkimusryhmän ja yhteistyöorganisaatioiden järjestämään symposiumiin.

RENE2023-Symposiumin tavoitteena on edistää terveysalan koulutustutkimusta ja koulutustutkijoiden verkostoitumista ja yhteistyötä Suomessa. Symposium keskittyy alan tutkimukseen ja sen kansalliseen nykytilaan kansainvälisyyttä unohtamatta. Symposiumin kohderyhmänä ovat alan tutkijat, opettajat ja opiskelijat. Symposium järjestetään torstaina 5.10.2023 klo 9–17, paikka: DIAK Helsinki.

Symposiumin teemat ovat: näyttöön perustuva opettaminen, vaikuttavat oppimisympäristöt ja terveysalan koulutustutkimuksen metodologiset kysymykset.

Ilmoittautuminen on auki 15.9.2023 saakka. Linkki ilmoittautumiseen. 

» Lue lisää Symposiumin nettisivuilta
 

Hoitotieteen laitokselta nimityksiä Sigman 100:n eurooppalaisen hoitotieteen vaikuttajan listalle

14.8.2023

Sigma on maailmanlaajuinen, 1920-luvulla perustettu hoitoalan organisaatio. Organisaatio tekee paljon työtä hoitotyön ja hoitotieteen eteen. Organisaatio on alunperin perustettu Yhdysvalloissa, mutta nykyään jaostoja on useita myös Euroopassa. Uusin on Itä-Suomen yliopiston perustama vuonna 2022.

Euroopan jaostot ovat koonneet sadan vuoden merkittävän hoitotyön kunniaksi 100 hoitotieteen eurooppalaista vaikuttajaa nyt yksiin kansiin. Meillä on kunnia ilmoittaa, että Turun yliopiston hoitotieteen laitokselta listalle on nimetty kaksi vaikuttajaa: koulutuksen aikoinaan käynnistänyt, hoitotieteen ensimmäinen professori Turussa Sirkka Lauri sekä laitoksen professori ja monivuotinen laitosjohtaja professori Helena Leino-Kilpi. Lisäksi listalla on laitoksen dosentti, erityisesti hoitotyön johtamisen kehittäjänä tunnettu Raija Kontio.

Suomalaisten merkitys eurooppalaisessa hoitotyön kehittämisessä alkoi jo aikoinaan sairaanhoitajakoulutuksen alkuvuosina ja listalle ovatkin nimetyt tuon ajan vaikuttajat Venny Snellman ja Sophie Mannerheim. Maamme ruotsinkielisen hoitotieteen koulutuksen pitkäaikainen professori Katie Eriksson, Oulun yliopiston professori Maija Hentinen sekä Itä-Suomen yliopiston professori Katri Vehviläinen-Julkunen on niinikään nimetty sadan vuoden vaikuttajien joukkoon.

Olemme iloisia Turun yliopiston vaikuttajien puolesta ja onnittelemme kaikkia vaikuttajia!

» Koko listan voit katsoa Sigman Newsletteristä

Lääketieteellisen tiedekunnan promootiossa vihittiin hoitotieteen tohtoreita

31.5.2023

Tänä vuonna 80 vuotta täyttävä Turun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta juhlisti 25.–27.5.2023 tohtoreitaan ja kunniatohtoreitaan perinteisessä promootiossa

Meillä oli kunnia saada terveystieteiden kunniatohtoriksi vihittävä professori Adelaida Zabalegui Yárnoz vierailulle laitokselle jo keskiviikkona 24.5.2023.

 Adelaida Zabalegui meeting at the Department

Barcelonan yliopiston ja Hospital Clínic de Barcelona -sairaalan professori Adelaida Zabalegui Yárnoz vihitään terveystieteiden kunniatohtoriksi merkittävästä panoksestaan erityisesti hoitotyön tutkimuksen ja käytännön yhdistämisessä. Zabalegui Yárnoz on yksi Euroopan vaikutusvaltaisimmista hoitotyön johtajista sekä arvostettu tutkija ja opettaja. Zabalegui Yárnozin työ näyttöön perustuvan hoitotyön soveltamisessa on parantanut erityisesti dementiaa sairastavien ja heidän omaishoitajiensa terveyttä ja hyvinvointia. 

Varsinaiset juhlallisuudet alkoivat torstaina 25.5.2023, jolloin kunniatohtorit pitivät kaikille avoimet Studia Generalia -luennot. Professori Adelaida Zabalegui Yárnoz luennoi aiheesta “Implementation of Advanced Practice Nursing in Spain”.

Illalla promovendit valmistautuivat seuraavan päivän promootioaktiin teroittamalla miekkansa miekanhiojaisissa. Miekanhiojaisissa miekat hiotaan tahkoilla, joita kastellaan kuohuviinillä. Tahkon kiertäminen on tohtorin seuralaisen kunniatehtävä, ja airuet avustavat tahkojen kastelussa.

Miekanhiojaiset_1  Miekanhiojaiset_2

Kuvissa: miekanhiojaisissa kunniatohtori Adelaida Zabalegui Yárnoz puolisoineen sekä emäntänä professori Riitta Suhonen, promovoitava Heidi Parsod terottaa tohtorinmiekkaansa & promootion airueen tehtävissä väitöskirjatutkija Saija Inkeroinen

Perjantaina 26.5.2023 promootioaktissa Turun konserttitalolla tohtoreiksi vihittäville promovendeille ojennettiin tohtorinhatut ja miekat. Promootiossa vihittiin yhteensä 152 Turun yliopistossa väitellyttä tohtoria ja 5 kunniatohtoria. Vihkimisen jälkeen akateeminen kulkue siirtyi Aninkaistenkatua pitkin Turun tuomiokirkkoon juhlajumalanpalvelukseen.

Kulkue_1

 Adelaida Zabalegui kulkueessa  Helena Leino-Kilpi kulkue

Anna Axelin_kulkue  prof Maritta Välimäki ja prof Riitta Suhonen

Promovoidut hoitotieteen tohtorit: Elina Aitamaa, Mika Alastalo, Heidrun Gattinger, Lotta Hamari, Anne Isotalo, Emilia Kielo-Viljamaa, Terhi Lemetti, Mervi Lepistö, Anni Pakarinen, Heidi Parisod, Laura-Maria Peltonen, Sanna-Mari Pudas-Tähkä, Eriikka Siirala, Camilla Strandell-Laine, Leena Uronen ja Jonna Vierula. Kunniatohtoriksi vihittiin professor Adelaida Zabalegui. Promoottorina toimi professori Maritta Välimäki.

Promovoidut hoitotieteen tohtorit  Group

Illan päätti promootioillallinen Turun linnassa. Lauantaina promovoidut tohtorit ja kunniatohtorit sekä riemutohtorit seuralaisineen osallistuivat vapaamuotoiselle purjehdukselle sekä brunssille.

   Professor Adelaida Zabalegui_puhe  Emilia Kielo-Viljamaa

Kuvissa: Kunniatohtori Adelaida Zabalegui Yárnoz piti Turun linnassa puheen kunniatohtorien puolesta ja illan lopuksi promovoitu tohtori Emilia Kielo-Viljamaa piti puheen auringolle.

» Lue lisää

Hoitotieteen sijoitus jälleen Suomen paras QS Rankingin tieteenalakohtaisessa vertailussa

31.3.2023

Vuoden 2023 QS World University Rankings by Subject -yliopistovertailun tulokset ovat julkaistu

Vuoden 2023 QS Ranking -tuloksien perusteella hoitotieteen laitos on 45. maailmassa. Tulos on Suomen hoitotieteen yksiköistä edelleen paras ja Euroopassa olemme sijalla 10.

QS Rankings by Subject 2023 on laajin lajissaan QS:n historiassa. Kaikkiaan mukana oli 1594 yliopistoa, joista 103 uutta tulokasta. Rankingin kriteereinä olivat akateeminen maine, työnantajamaine, sitaatioiden eli viittausten määrä julkaisuissa, H-indeksi sekä tutkimuksen kansainvälinen verkostoituminen.

Kokonaisuutena tarkasteltuna hoitotieteen laitos sijoittui seuraavasti:

TOP #1 Suomessa

TOP #10 Euroopassa

TOP #45 maailmanlaajuisesti

Hoitotiede sijoittui vertailussa Turun yliopiston tieteenaloista parhaiten.

» QS World University Rankings by Subject: Nursing 2023

Turun yliopiston HEAL-tutkimusprojektin apuraha tieteelliseen tutkimukseen

17.3.2023

Turun yliopiston Hoitotieteen laitoksen HEAL-tutkimusprojektissa on haettavana apuraha 1.7.-31.12.2023 väliselle ajalle

HEAL-tutkimusprojektin tavoitteena on edistää lasten hyvinvointia pelillisen ja tekoälytekniikoita hyödyntävän intervention avulla. Tieteelliseen tutkimukseen myönnettävä apuraha liittyy projektin aikana kehitettävän intervention lasten unta käsittelevään tutkimukseen. Tutkimusalue vaatii aiempaa kokemusta lasten uneen liittyvän tutkimuksen parista.   

Apuraha voidaan myöntää henkilölle väitöskirjatutkimuksen valmisteluun tai väitöskirjatutkimukseen (pääaineena hoitotiede). Apuraha on tarkoitettu kokoaikaiseen työskentelyyn ja maksetaan kuukausittain (2300 €/kk).

Hakuaika on 17.3.2023-31.3.2023 (klo: 12.00).

Apurahaa haetaan sähköisellä lomakkeella.

Hakemukseen tulee liittää motivaatiokirje, CV ja mahdollinen julkaisuluettelo.

Hakuprosessista antaa tietoja Anni Pakarinen, ankorh@utu.fi

Uusi opintokokonaisuus tuo yhteen sosiaali- ja terveysalojen työelämän johtajat, asiantuntijat sekä opiskelijat kehittämään johtamistaitojaan

13.3.2023

Monialainen johtaminen uudistuvassa sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä (MoJo) -opintokokonaisuus (10 op) pyrkii vastaamaan muuttuvan yhteiskunnan asettamiin haasteisiin sekä sote-uudistuksen mukanaan tuomaan osaamisen uudistamisen tarpeeseen. Opintokokonaisuus on kehitetty Turun yliopiston eri tiedekuntien yhteistyönä.

Opintokokonaisuuden taustalla on tarve muuttuvan sote-toimintaympäristön johtamisosaamiseen kohdistuviin vaatimuksiin. Hyvä johtaminen sosiaali- ja terveysalalla on yhteydessä henkilöstön pysyvyyteen ja työhyvinvointiin sekä parempiin potilaiden hoitotuloksiin. Sote-alan johtamisosaamisen lisääntyvät vaatimukset näkyvät mm. alan rekrytointiin ja työhön sitoutumiseen liittyvinä ongelmina ja potilaiden saaman hoidon vaihtelevana laatuna. Lisäksi väestön ikääntyminen, monikulttuurisuus ja digitalisaatio sekä erityisesti soteintegraatio asettavat uusia vaatimuksia alalla toimiville johtajille ja asiantuntijoille.

Koulutus perustuu tieteenalojen väliseen yhteistyöhön ja ratkaisukeskeiseen valmentamiseen. Opintojen tavoitteena on synnyttää aito monialainen vuoropuhelu sote-alan toimijoiden, opiskelijoiden sekä opettajien kesken.

Opintokokonaisuus on tarkoitettu työelämässä toimiville sosiaali- ja terveysalan lähiesihenkilöille ja lähijohtamisesta kiinnostuneille asiantuntijoille, sekä sosiaali- ja terveysalojen johtamisesta kiinnostuneille Turun yliopiston tutkinto-opiskelijoille.

Verkko-opintoina järjestettävä opintokokonaisuus koostuu viidestä kahden opintopisteen opintojaksosta. Kaksi ensimmäistä opintojaksoa järjestetään keväällä 2023.

Opintojaksoille varatut 70 paikkaa täyttyivät nopeasti ja ilmoittautuminen seuraaville opintojaksolle aukeaa myöhemmin keväällä.

Lisätietoja

Riitta Rosio, projektitutkija, riitta.rosio@utu.fi

» Lue lisää koulutuksesta

Uusimmat julkaisut