Jos tavoitteenasi on hankkia opettajan pätevyyys tai lisäkelpoisuus, voit hyödyntää avoimia yliopisto-opintoja tavoitteesi saavuttamiseksi. Monien eri alojen opinnot sopivat myös opetustehtävissä tarvittavien tietojen ja taitojen lisäämiseen ja päivittämiseen. Opintoja voi suorittaa joustavasti työn ohella - verkko-opintoja myös paikkakunnasta riippumatta.
Alla olevassa valikossa on ohjeita eri tavoitteisiin liittyvien opintojen suorittamiseen. Uusia opintoja tulossa kevätlukukaudella 2024: Basic of Higher Education Teaching 2 ECTS credits
Tutustu myös koko opintotarjontaan! Lisäkoulutukseksi sopivat mm.:
- Tulevaisuusohjauksen opintokokonaisuus 15 op
- Oppimisanalytiikka ja laaja-alainen oppimisen arviointi 3 op
- Artificial Intelligence for Schoolteachers 5 ECTS
- Erityispedagogiikka perusopinnot 25 op, aineopinnot 35 op, yksittäisiä opintojaksoja esim. Lastensuojelu erityispedagogiikan tukena 4 op, Monikulttuurisuus erityiskasvatuksen kontekstissa 4 op
- Logopedia, perusopinnot 25 op
- Kasvatustieteet: Lapsen osallisuus varhaiskasvatuksessa 3 op,, Perhe, kasvatus ja yhteistyö 5 op / Family, Education and Cooperation 5 ECTS
- Mediatutkimus: Mediakasvatus 5 op
- Kestävän kehityksen, kasvatuksen ja koulutuksen opintokokonaisuus, myös yksittäisiä opintojaksoja mm. Johdanto kestävään kehitykseen ja kasvatukseen (MOOC) 2 op maksuton verkkokurssi
- Luonnontieteiden opintoja opettajille lisäkoulutukseksi, mm. kemian kursseja
- Ilmasto.nyt - ilmastonmuutoksen peruskurssi (Climate University, MOOC), maksuton verkkokurssi
- Monikulttuurisuus-opinnot
- Sote-akatemia: Monitieteinen sosiaali-, terveys- ja sivistysalan opintokokonaisuus, myös yksittäisiä kursseja esim. Koulu lasten hyvinvointiympäristönä 2 op (MOOC), Moniammatillisen yhteistyön perusteet sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusaloilla 2 op
- Kulttuurin tutkimuksen perusopinnot 25 op
- Turun kauppakorkeakoulun johtamisen ja organisoinnin ym. kursseja
- Oikeustieteellisen tiedekunnan opintoja
- Tietotekniikka ja tietojenkäsittelytiede:
- Tietotekniikan perusopinnot 25 op tai yksittäisiä jaksoja (maksuttomat opinnot)
- Tekoälyn monitieteisen opintokokonaisuus 25 op tai yksittäisiä kursseja, esim. Tekoälyn perusteet 2 op, AI & Cybersecurity 2 ECTS (MOOC), maksuttomat opinnot
- Digitaalisuus, tietojärjestelmät, tekoäly ja vihreät ICT-hankinnat, maksuttomia kursseja (Jotpa-hankkeen koulutus)
- Kestävä web-kehitys, maksuttomia kursseja (Jotpa-hankeen koulutus)
Opintoja opettajan kelpoisuuteen ja lisäkelpoisuuteen
Opettajan pedagogiset opinnot (60 op) antavat laaja-alaisen opettajan pedagogisen kelpoisuuden aineenopettajaksi perusopetukseen ja lukiokoulutukseen sekä ammatillisten oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen, kansanopistojen ja kansalaisopistojen opettajaksi. Opettajan pedagogiset opinnot suoritetaan yleensä yliopistossa tutkintoon sisältyvinä opintoina, ja ne voi suorittaa myös maisterin tutkinnon jälkeen opettajan erillisinä pedagogisina opintoina. Ks. lisätietoja kasvatustieteiden tiedekunnan sivulta.
Avoimessa yliopisto-opetuksessa ei voi suorittaa opettajan pedagogisia opintoja, mutta voit opiskella etukäteen kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen perusopinnot. Opinnot voi suorittaa kokonaan verkossa. Näillä opinnoilla saa hakupisteitä ja voi korvata osan opettajan pedagogisista opinnoista. Hakupisteiden ja korvaavuuden määrä pitää varmistaa siitä oppilaitoksesta, johon opettajan pedagogiset opinnot tekee.
> Kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen perusopinnot
Aineenopettajan ammattia suunnittelevat hakeutuvat pääaineopiskelijaksi yliopiston tiedekuntaan suorittamaan ylemmän korkeakoulututkinnon. Opiskelu sisältää yleensä kahden koulussa opetettavan aineen opinnot (aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, väh. 120 op ja 60 op) ja opettajan pedagogiset opinnot (60 op).
Avoimessa yliopistossa voi opiskella opetettavien aineiden perus- ja aineopintoja sekä kasvatustieteen perusopinnot. Tutustu tiedekuntakohtaisiin opettajankoulutusta koskeviin ohjeisiin (ks. tiedekuntien opinto-oppaat ja verkkosivut) sekä avoimen yliopiston koko opintotarjontaan opintojen suunnittelemiseksi.
Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneella aineenopettajalla on mahdollisuus hankkia lisäkelpoisuutta suorittamalla yliopistossa jostakin opetettavasta aineesta vähintään joko 120 op tai 60 op laajuiset aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot. Opinnot voi suorittaa erillisinä opintoina, mutta myös esimerkiksi seuraavia avoimen yliopiston opintoja voi hyödyntää kelpoisuuden hankkimisessa:
Historia 2. opetettavana aineena
> Historian ja arkeologian perusopinnot, Historian aineopinnot (verkko-opinnot)
> Poliittisen historian perusopinnot
Uskonto 2. opetettavana aineena
> Kulttuurien tutkimuksen perusopinnot, uskontotieteen aineopintojen jaksoja
Äidinkieli ja kirjallisuus 2. opetettavana aineena
> Kirjallisuustieteiden yhteiset perusopinnot
Saksan kieli 2. opetettava aineena
> Saksan kielen perusopinnot (verkko-opinnot)
Luonnontieteelliset aineet 2. opetettavana aineena
> Maantieteen perusopinnot (verkko-opinnot)
Psykologia 2. opetettavana aineena
> Psykologian perus- ja aineopinnot (verkko-opintoina)
Yhteiskuntaoppi 2. opetettavana aineena
Yhteiskuntaopin opetettavan aineen opintoja (myös verkko-opintoja)
Yhteiskuntatieteellisistä opinnoista voi avoimessa yliopistossa opiskella myös
Varhaiskasvatuksen opettajan tutkintoon ja luokanopettajan tutkintoon tähtäävät voivat opiskella avoimessa yliopistossa kasvatustieteen perus- ja aineopintoja, kieli- ja viestintäopintoja ja muita tutkintoihin sisältyviä opintoja.
KM-tutkinnon luokanopettajien koulutuksessa suorittanut voi täydentää opintojaan suorittamalla aineenopettajan kelpoisuuteen vaadittavat opetettavan aineen opinnot. Vähintään 60 op:n opinnot opetettavan aineen opinnoista antavat perusopetuksen lehtorin kelpoisuuden ja vähintään 120 op:n opinnot antavat lukion lehtorin kelpoisuuden. Opintoja voi suorittaa erillisten opintojen suoritusoikeudella ja joitakin opintoja myös avoimessa yliopisto-opetuksessa, ks. tiedot yllä.
Avoimia yliopisto-opintoja voi hyödyntää hankkiessa kelpoisuutta opettaa ammatillisessa oppilaitoksessa tai ammattikorkeakoulussa. Katso lisätietoja esim. Helsingin yliopiston sivulta opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista.
Esimerkiksi kasvatus- ja yhteiskuntatieteissä maisterin tutkinnon suorittaneet ovat kelpoisia opettamaan ammattikorkeakouluissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa ammatillisia aineita (esim. kasvatustiede, psykologia, sosiologia, sosiaalipolitiikka, taloustiede). Tutkinnon lisäksi edellytyksenä on opettajan pedagogiset opinnot sekä vähintään kolmen vuoden työkokemus tutkintoa vastaavissa tehtävissä.
Terveysalan opettajaksi (TtM)
Terveysalan opettajia koulutetaan Turun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa, jossa terveystieteiden maisterin (TtM) tutkinnon opettajankoulutus tuottaa pätevyyden opettajana toimimiselle sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakouluissa sekä alan muissa oppilaitoksissa. Opettajankoulutuksessa on pääaineena hoitotiede ja sivuaineena hoitotieteen didaktiikka sekä kasvatus-/aikuiskasvatustiede.
Terveystieteiden maisterin tutkintoon hakeutuvilta edellytetään joko terveydenhuollon ammattikorkeakoulu- tai opistotutkintoa. Avoimessa yliopistossa voi suorittaa opettajankoulutukseen sisältyvät
> Hoitotieteen aineopinnot sekä
> Kasvatusteiteen ja aikuiskasvatustieteen perusopinnot
Vapaan sivistystyön opettajaksi on kelpoinen henkilö, jolla on soveltuva korkeakoulututkinto sekä opettajan pedagogiset opinnot (väh. 60 op). Opettajan kelpoisuuden hankkimiseen voi hyödyntää avoimena yliopisto-opetuksena järjestettäviä opintoja. Opinnoilla voi myös lisätä ammatillista osaamistaan.
Kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen perusopintojen suoritus huomioidaan kansalaisopistojen opettajien palkassa. Opinnot voi suorittaa myös avoimessa yliopistossa:
> Kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen perusopinnot (verkko-opinnot)